ETİ Maden Eskişehir Kırka Tesisi’nde bulunan ETİ Maden Lityum Üretim Tesisi açıldı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video konferans sistemi ile katıldı.
Açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, lityum üretiminin ETİ Maden’e özgü ve dünyada ilk olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, video konferans yöntemiyle bağlandı
Törende önemli açıklamalar yapan Erdoğan, “Pek çok ülkede ekonomiler durma noktasına gelmişken biz her gün yeni bir tesisi, yeni bir eseri ülkemize kazandırmanın heyecanını yaşıyoruz. Kısır gündemlerin peşine düşmeden, gereksiz polemiklere düşmeden hizmet yolculuğumuza devam ediyoruz” dedi.
Bugün resmî açılışını gerçekleştirdiğimiz, ülkemizin en stratejik yer altı kaynaklarından olan bor madeni atıklarını insana, çevreye duyarlı bir üretim modeliyle işleyecek olan ETİ Maden Lityum Üretim Tesisi’nin hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. pic.twitter.com/Ifp1zaPpgz
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) December 26, 2020
“Doğal gazda dışarıya bağlılığı ciddi oranda azaltacağız”
“İnşallah ülkemizin doğal gazda dışarıya bağlılığını ciddi oranda azaltmayı hedefliyoruz” diyen Erdoğan, “Sadece hidrokarbon kaynaklarının değil ülkemizin sahip olduğu diğer tabii ve yeraltı zenginliklerini de ülkemize kazandırmaya çalışıyoruz. Büyük ve güçlü Türkiye davamızda aramıza hiç kimsenin, hiçbir doğrudan ve dolaylı engelin girmesine müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.
“Bor madenine özel önem veriyoruz”
Son 4 yılda 4,4 milyon metre sondaj gerçekleştirilerek bu alanda tarihi bir rekor kırıldığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizin en stratejik yer altı kaynaklarından olan bor madenine özel önem veriyoruz. Bor minerallerinin kullanım yelpazesini daha da genişletmeyi planlıyoruz” dedi.
| Boron deterjanı rekor kırıyor! Boron matik talebine yetişilemiyor |
Bakan Dönmez: “Bu yöntemle lityum üretimi dünyada ilk”
ETİ Maden Lityum Üretim Tesisi açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Yüzde yüz yerli Ar-Ge ile rafine bor üretimi esnasında ortaya çıkan sıvı atıklardan lityum üreteceğiz.
Bu yöntemle lityum üretimi Eti Maden’e özgü ve dünyada bir ilk. Yıllık 600 tonluk bir üretimle Türkiye’nin lityum ihtiyacının yarısını buradan karşılayacağız” dedi.
Bakan Dönmez, “Ülkemiz adına önemli bir yatırımın parçası olmaktan milletimiz adına duyduğum gururu ifade etmek istiyorum. Ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınının gölgesinde bir yılı geride bırakıyoruz. Zorlu bir süreçten geçtik.
Hamdolsun bugün geldiğimiz noktada, Türkiye; sizin liderliğinizle bu süreçte başarılı bir sınav vererek diğer ülkelerden pozitif yönde ayrıştı. Pek çok zorluğa rağmen, 2020 yılı enerji sektörümüz için milletimize müjdeler verdiğimiz, rekorlarımızı tazelediğimiz, Mavi Vatan’daki egemenlik haklarımızı pekiştirdiğimiz ve enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesi adına büyük adımlar attığımız bir yıl oldu.
Bugün yerlileştirme adımlarımıza bir yenisini daha eklemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yüzde yüz yerli Ar-Ge ile rafine bor üretimi esnasında ortaya çıkan sıvı atıklardan lityum üreteceğiz. Bu yöntemle lityum üretimi Eti Maden’e özgü ve dünyada bir ilk.
Üretim yönteminin patentini almak için başvuruda bulunduk. İnşallah onaylanmasıyla birlikte Türkiye, bu alanda örnek alınan bir ülke olacak” diye konuştu.