• Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!
Gıda Hattı
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Gıda Hattı
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Ekonomi

Et fiyatlarında düşüş durdu, zamlar da vurdu!

5 Şubat 2016
Süre:3dk Okuma
merkez-bankasi-gidahatti
FacebookTwitterLinkedinPinterestWhatsappEposta

Merkez Bankası, Ocak ayı itibariyle yıllık bazda yüzde 10’a yaklaşan enflasyonu, et fiyatlarında iki aydır görülen sınırlı düşüşün durmasına, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki artışa ve geçen ay yapılan fiyat ayarlamalarına bağladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke de, dünyada düşen gıda fiyatlarının Türkiye’de arttığına dikkat çekti.

Merkez Bankası, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ocak ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmeleri içeren Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda, Ocak ayı başında yapılan zamlar ve diğer fiyat ayarlamalarının yüzde 1.82’yi bulan aylık enflasyondaki etkisinin, “öngörüldüğü gibi” 0.70 puan olduğunu açıkladı.

Ocak ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1,82 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun 0,77 puan yükselerek yüzde 9,58 olduğuna dikkat çekilen raporda, şöyle denildi:

“Bu dönemde gıda fiyatları temelde işlenmemiş gıdaya bağlı olarak yüksek bir artış kaydetti. Fiyatı yönetilen/yönlendirilen bazı ürünlerde Ocak ayı başında yapılan ayarlamaların toplam etkisi öngörüldüğü gibi 0.7 puan oldu.

Yapılan güncelleme ile 2016 yılında gıda ve alkolsüz içecekler grubunun endeks içindeki payı azalırken, hizmet grubu payı artmıştır. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon 0.82 puanlık artışla yüzde 11.69’a yükseldi.

pazar-yeri-gidahattiEt fiyatları yükselişe geçti 

Mevsimsel etkilerden arındırılmış işlenmemiş gıda fiyatları, Ocak ayında taze meyve ve sebze kaynaklı olarak belirgin bir artış kaydetti. Bu dönemde taze meyve ve sebze grubunda yıllık fiyat artış oranı yüzde 20 seviyesine ulaşmıştır.

Kırmızı et fiyatları son iki aydaki sınırlı gerilemenin ardından Ocak ayında tekrar yükseldi. Bakliyat fiyatlarındaki artışlar hızlanarak devam etti. Bu gelişmeler neticesinde işlenmemiş gıda yıllık enflasyonu 1.5 puan artarak yüzde 15,33’e yükseldi. Özellikle ekmek fiyatları son iki ayda yüzde 3.77 arttı. Sonuç olarak, işlenmiş gıda grubu yıllık enflasyonu Ocak ayında sınırlı bir artışla yüzde 8.41’e yükseldi.”

selin-sayek-boke-gidahattiSelin Sayek Böke: Tüketim sepetinde gıdanın payı yüksek 

Öte yandan yazılı bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Selin Sayek Böke, dünyada düşen gıda fiyatlarının Türkiye’de arttığına dikkat çekti.

Ocak 2016 verilerine göre, tüketici enflasyonunun, 2015’in aynı ayına kıyasla yüzde 9,58 arttığını, hayat pahalılığının yüzde 11,74 ile en çok gıdada hissedildiğini vurgulayan Böke, “Dünyada gıda fiyatları düşerken, Türkiye’de artıyor. 2015’te dünyada gıda fiyatları yüzde 19 gerilerken, Türkiye’de 13,8 artmıştı” dedi. Selin Sayek Böke, açıklamasında şunları kaydetti:

“Gelir düzeyi düşük vatandaşlarımızın tüketim sepetinin yüzde 29’unu gıda oluşturduğundan, mutfaktaki yangın Türkiye’de gelir eşitsizliğine katkıda bulunan bir süreklilik haline gelmiştir. Mutfaktaki yangın gelir düzeyi düşük vatandaşlarımız için bir çeşit vergiye dönüşmüştür.

Böke, Türkiye’de kapsamlı bir tarım reformuna ihtiyaç olduğuna da vurgu yaptı.

GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN

android Apple

Etiketler: Aylık Fiyat Gelişmeleri RaporuCHPet fiyatlarıgıda fiyatlarıguncelişlenmemiş gıdaMerkez BankasıSelin Sayek Böke
PaylaşTweetPaylaşPinGönderGönder

İlgiliYazılar

Sağlık Bakanı Koca, Suriyelilerin sağlığa etkileri için konuştu
Ekonomi

Merkez Bankası, TL zorunlu karşılık oranlarını artırdı

24 Şubat 2021
Son dakika… Merkez Bankası Şubat’ta da faizi sabit tuttu
Ekonomi

Son dakika… Merkez Bankası Şubat’ta da faizi sabit tuttu

18 Şubat 2021
Merkez Bankası, gıda enflasyonu beklentisini 1 puan artırdı
Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Ağbal’dan önemli mesaj: Rezervlerimizi arttıracağız!

9 Şubat 2021

Bağlantıda Kalalım

Sıcak Haberler

TARSİM’den çağrı: Fındığınızı sigortalatın!

Sağlık Bakanı Koca, vatandaştan neden özür diledi?

25 Şubat 2021
Fındık fiyatlarında ‘manipülasyon’ şüphesi!

TARSİM’den çağrı: Fındığınızı sigortalatın!

25 Şubat 2021
akrilamid

Sağlığı tehdit eden kızarmış gıdalar yaygınlaşıyor!

25 Şubat 2021
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gıda güvencesi mesajı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gıda güvencesi mesajı!

24 Şubat 2021
Gidahatti Logo

Gıdahattı.com, başta gıda olmak üzere hayatın her alanına ilişkin okuyucuların merak edebilecekleri, istedikleri konularda mümkün olduğunca yalın ve net bilgi alabilecekleri yeni nesil dijital medya platformudur.

Gıdahattı.com‘un insana ve hayata dair her konuda söyleyecek bir sözü, araştıracağı bir konu mutlaka vardır. Ayrıca sitemiz, eli kalem tutan ve hayata dair söyleyecek sözü olan herkese açık bir yayın platformdur.

Bizi Takip Edin

  • Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.