İngiltere’den ve Türk-Alman Üniversitesi’nden meslektaşları ile birlikte “Sıfır Gıda Atığı” projesi için Türkiye’ye gelen Doç. Atanu Chaudhuri Endüstri 4.0’ın gıda tedarik zincirini nasıl etkilediğini anlattı.
Bu projenin Türkiye’nin gıda atıklarını azaltmak için gelecekte çalışması için harika bir platform olduğunu düşünen Chaudhuri, “Endüstri 4.0’da çok büyük fırsatların olduğunu düşünüyorum.
Buradaki en büyük fırsat, bozulabilir gıda ürünlerinin ve maliyet zincirlerinin uygunluğunu sağlamak için izleme teknolojileri ile ilgili çalışmalar yapılmasıdır” dedi.
Endüstri 4.0 gıda zincirinde izlenebilirliği sağlıyor
Gıda tedarik zincirinde taşınan ürünlerin koşullarını merak ettikleri kadar, ürünün durumunu analiz etmenin de önemli olduğunu düşününen Chaudhuri, “Çünkü bu sayede ürünler uygun lokasyonlarda olabilir ve böylece gıda atıklarını azaltabiliriz. İzlenebilirlik sayesinde ürünler doğru noktalara yönlendirilerek, uygun durumda olmayanların atığa dönüşmesi engellenebilir.
Aynı zamanda yemek süreçlerinden, lojistik hizmetlerinden, depolama tesislerinden ve aynı zamanda tüketiciden oluşan çok sayıda oyuncu bu zincirin içinde yer alıyor” açıklamalarında bulundu.
“Üretim sürecinde zayıf kaliteden dolayı bazı kayıplar var”
Endüstri 4.0 ile ilgili olarak, sadece verilerin yakalanmasıyla ilgili dijital teknolojilerin izini sürmekle kalmadığını, bir kısmının da, işleme tesislerinde de üretim sürecinin ve kontrolün izlenmesini sürdürdüğünü belirten Chaudhuri, “Böylece üretim tesislerinde atıkların en aza indirilmesi mümkün olur. Çünkü biliyoruz ki süreç çok fazla beceri gerektiriyor. Üretim sürecinde zayıf kaliteden dolayı bazı kayıplar var” dedi.
Gıdanın üretim aşamasının çok karmaşık bir işlem olduğunu belirten Chaudhuri, “Üretim sürecinin bu tür düzenli bir şekilde izlenmesini sağlamalıyız, ürün kalitesini etkileyen uygun yerlerin çoğunu tanımlamalıyız. Yapay zeka, gıda üretim sürecinde büyük miktarda verinin değerlendirilmesini, atık noktalarının tespit edilmesini kolaylaştırabilir” ifadelerinde bulundu.