6 haftalık çalışma boyunca araştırmacılar, hareketsiz olan, fazla kilolu ya da obezitesi olan insanlar çalıştı. Çalışma, kahvaltıdan önce egzersiz yapanların kahvaltıdan sonra egzersiz yapanlardan iki kat fazla yağ yaktıklarını gösterdi. Araştırmacılar, gece boyunca aç kaldıktan sonra egzersiz yapanların egzersiz sırasında daha düşük insülin seviyelerine sahip olduğunu buldular.
Çalışma nasıl yapıldı?
Orta şiddette bisiklete binen katılımcılar akşam saat 8’den önce yemeklerini yediler. Araştırmacılar iki grubun sonuçlarını (egzersiz öncesi kahvaltı yapanlar ve sonrasında kahvaltı yapanlar) yaşam tarzı değişikliği yapmayan kontrol grubu olan erkeklerle karşılaştırdılar. Araştırmacılar, çalışmayı öğün zamanlamasının egzersizin etkinliği üzerinde etkili olabileceğine dair kanıtların artması üzerine gerçekleştirdiler.

Her ne kadar 6 hafta boyunca kahvaltıdan önce egzersiz yapmak kilo kaybı farkına yol açmamış olsa da, çalışma süresince kahvaltıdan önce egzersiz yapanların vücutlarının insüline daha iyi yanıt verdiği için sağlık üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu kanıtladı.
Bu durumun uzun vadede önemli etkileri vardır:
- Kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutar
- Kalp hastalığı ve şeker hastalığı gibi durum riskini azaltır
Araştırmacılar, yağ yakımındaki artışın, egzersiz sırasındaki düşük insülin seviyeleri ile açıklıyor. Bu, kahvaltı öncesi egzersiz yapanların yağ dokusundan ve kasları içindeki yağın daha fazla yakıt olarak kullanılmasıyla sonuçlandığını gösteriyor.
Kilo verememenizin nedeni insülin direnci olabilir! Tıklayın!
Kahvaltıdan önce egzersiz yapmanın metabolizma üzerine etkisi nasıl?
Bu araştırmanın en büyük katkısı, egzersiz ile öğün zamanlamasının, vücudunuzun egzersize vereceği yanıtları derinlemesine etkileyebileceğini göstermesidir. Egzersizin faydalarını en üst düzeye çıkarmak isteyen insanların egzersizlerini gece boyunca aç kaldıktan sonra yapmaları kahvaltıdan sonra egzersiz yapmaktan daha fazla fayda sağlayabilir.

Burada, kahvaltıdan önce egzersizle yağ yakmanın daha fazla olmasının nedeni olarak, insanlar dinlenmeye devam ederken bile yağ yakmaya devam etmeleri olarak bildirildi. Ayrıca, bu durum insülin duyarlılığı ve glukoz kontrolü ile ilişkili olarak kaslarda iyileşmelere dönüşüyor. İnsülin duyarlılığında ve kaslarda gerçekleşen adaptasyonların tip 2 diyabet gelişme riskini azaltmaktadır.
Çalışmanın bazı sonuçları önceden bilinse de yeni olan bilgi; “Karbonhidrat alımından sonra değil, önce egzersiz yapmak ile yüksek insülin seviyelerinin düştüğünün bulunmasıdır.”
Eğer egzersiz yapacak kişi diyabet riski taşıyan, diyabet hastası olan veya kan şekeri yüksek olan biriyse; insülin yanıtındaki azalmayı sağlamak için aç halinde egzersiz yapılması gerektiğini gösteriyor.