Tarım sektörü ile mikro ve küçük işletmelerin desteklenmesi için işbirliği yapan EFSE ve Finansbank, 15 milyon avro değerinde yaklaşık 2 bin krediyi finanse edecek. Fonun yarısı kalkınmada öncelikli bölgeler için kullanılacak.
The European Fund for Southeast Europe (EFSE) ve Finansbank, 15 milyon avro tutarında imtiyazlı krediyle mikro ve küçük işletmeler ile tarım sektörüne desteğini artırıyor. EFSE’nin Finansbank’a verdiği kredinin yarısı, kalkınmada öncelikli bölgelere tahsis edilecek.
15 milyon avroluk kaynak, yaklaşık 2 bin kredinin finansmanı için kullanılacak. Ayrılan fon ile genç girişimcilere “Finansbank Geleceğin Patronları” programı kapsamında eğitim de verilecek.
Fonun yarısı kalkınmada öncelikli bölgelerde kullanılacak
İşbirliğini değerlendiren EFSE Yönetim Kurulu Başkanı Monika Beck, “2014 yılında EFSE kaynaklı ilk kredi dilimini mikro ve küçük işletmeler ile düşük gelirli hanelere aktarmada gösterdiği etkinliği, Finansbank’ın EFSE’nin hedef kitlesi ile sahip olduğu organik bağın göstergesi olarak değerlendirdik ve yeni bir işbirliğine adım attık. Finansbank’ın Türkiye’de sunacağı fonun, mikro ve küçük ölçekli işletmeler ile tarım sektörü için önemli bir finansal destek sunacağına inanıyoruz” dedi.
Finansbank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Metin Karabiber ise “KOBİ’lerin finansmanına yönelik EFSE kaynaklı ikinci borçlanmamız olan bu krediyle Türkiye’nin hızla gelişen ve umut vaat eden mikro ve küçük işletmelerine finansal destek olma becerimizi daha da güçlendiriyoruz. EFSE stratejimize finansal destek sağlamakla kalmıyor, tarım kredileri konusunda personel eğitimi veriyor ve genç girişimcilere hitap eden ‘Geleceğin Patronları’ programımıza da sponsor oluyor. EFSE ile işbirliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz ve bu işbirliğini başka alanlara da taşımayı umuyoruz” diye konuştu.
KfW Kalkınma Bankası (KfW) tarafından 2005 yılında idaresindeki yüksek sayıda bağışçısı olan dört adet programdan oluşturulan EFSE, türünün ilk kamu sektörü-özel sektör ortaklığı. Kalkınma finansmanında özel yönetilen ilk fon olan EFSE, hedef bölgede MKİ finansının özel kaynaklardan fonlanmasını geliştirmeyi amaçlıyor. Sermaye sağlayan bağış kurumları, uluslararası finans kuruluşları ve özel kurumsal yatırımcılar arasında Almanya Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı, Avrupa Komisyonu, Arnavutluk Hükümeti, Küçük ve orta Kredi Desteği, Ermenistan Merkez Bankası, Avusturya Kalkınma Bankası, İsviçre Kalkınma ve İşbirliği Ajansı, Danimarka Uluslararası Kalkınma Ajansı, baş yatırımcı olarak KfW, Uluslararası Finans Kurumu, Hollanda Finans Kuruluşu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Avrupa Yatırım Bankası (EIB) Sal. OppenheimveDeutsche Bank yer alıyor.
1987 yılında Hüsnü Özyeğin önderliğinde kurulan, 2006 yılında National Bank of Greece (NBG) tarafından satın alınan Finansbank hisselerinin %99,8’i, Aralık 2015’te QatarNational Bank tarafından satın alındı. Hisse devrinin gerçekleşmesi için ilgili resmi kurumların onayları bekleniyor. 600’ü aşkın şubesi ve iştirakleri dahil 14 bin 500’ü aşkın çalışanı ile faaliyet gösteren Finansbank, aktif büyüklük olarak Türkiye’nin 6’ıncı büyük özel bankası konumunda. Toplam 28 ülkede faaliyet gösteren QatarNational Bank ise Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın en büyük bankası.