Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) 36. Olağan Genel Kurul toplantısı, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın katılımıyla 4 Nisan 2013 Perşembe günü Ankara’da yapıldı.
Genel Kurul’un öğleden önceki bölümünde konuşan Bakan Yazıcı, Türkiye’nin petrolden sonra en büyük ithalatının bitkisel yağ olduğunu açıkladı. Bitkisel yağların; gıda, enerji ve kimyasal sektörlerde yoğun olarak kullanılan ve tüketimi sürekli artan stratejik bir ürün olduğunu belirten Bakan Yazıcı, dünyada 2011-2012 üretim sezonunda 440 milyon ton düzeyinde yağlı tohum üretimi gerçekleştiğini, aynı dönemde bitkisel yağ üretiminin ise 155 milyon ton seviyesinde olduğunu açıkladı. En çok üretilen bitkisel yağların, sırasıyla palm yağı, soya yağı ve kolza yağı olduğunu ifade eden Yazıcı, ülkemizde yağlı tohum üretiminin büyük bölümünü ayçiçeği ve pamuk tohumunun oluşturduğunu söyledi.
“Yağlı tohum üretimi yetersiz”
Bitkisel yağda yerli üretimin, tüketimi karşılama oranının %30-35 civarında kaldığına dikkat çeken Yazıcı, “Bitkisel yağ sektörünün en önemli sorunu yağlı tohum üretiminin yetersiz olmasıdır” dedi.
Bu konudaki çıkmazın aşılması gerektiğini vurgulayan Yazıcı, Bakanlık olarak lisanslı depoculuk çalışmaları başlattıklarını hatırlattı. Söz konusu ürünlerin alım satımında da bazı sorunların yaşandığını dile getiren Yazıcı, şunları kaydetti:
”Ürünlerin alım satımı ticaret borsalarında gerçekleştirilmektedir. Ancak ticaret borsalarımızın neredeyse yüzde 90’ında alıcı ve satıcının sağlıklı bir ortamda bir araya gelebileceği ve dolayısıyla fiyatların sağlıklı bir biçimde oluşabileceği satış salonları bulunmamaktadır. Bu nedenle, mevcut yapılarıyla borsalarımız, ürünlerin pazarlanmasında yetersiz kalmaktadır.
Bu tür sorunların aşılması için 2 ayaklı bir sistemle çözüm getiriyoruz. Bunlardan birincisi, profesyonel ve standardize edilmiş depolama sistemleridir. İkincisi ise bu depolarda saklanan ürünlerin piyasaya ihtisaslaşmış borsalarca arz edilmesidir. Bu sistemlerin tam anlamıyla işlemesiyle; üretici, sanayici, tüccar ve devlet açısından tarımsal ürün piyasasında etkin ve verimli bir sistem mümkün olacaktır.”
Edip Uğur: “Borsalar düzenlenmeli”
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Edip Uğur da konuşmasında yağlı tohum üretimini artıramadığımızı ifade etti. Yağlı tohum üreten ülkelerde kurulan yüksek kapasiteli tesisler sebebiyle yağlı tohum ithalatının imkansız hale gelmeye başladığına dikkat çeken Uğur,
DIR kapsamında gelen ithal ayçiçeği hamyağı miktarının, ihraç edilen yağdan fazla olmasının da piyasa dengelerini bozduğunu ifade etti.
Edip Uğur, diğer yandan borsalara da yüksek ücret ödediklerini ve borsaların çoğunun amacına hizmet etmediğini savundu. Uğur, “100’e yakın borsa var ama 5-6’sı dışında geri kalanı faal değil. Bunların düzenlenmesi gerekiyor” diye konuştu.
Dünyada yağlı hububat üretiminin, yağlı tohum üretiminin 3-4 katı düzeyinde gerçekleştiğini ifade eden Uğur, Türkiye’de ise söz konusu üretimin 10 kata kadar çıktığını söyledi.
Uğur, Türkiye’nin yağlı tohuma ihtiyaç duyduğuna dikkati çekerek, ”Bir miktar yağlı tohum üretimine kaymamız gerekiyor” dedi.
Edip Uğur, yeniden başkan
Genel Kurul’un öğleden sonraki bölümünde yapılan seçimler sonucunda Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu ve Haysiyet Divanı asıl ve yedek üyeleri seçildi. Seçimler sonucunda oluşan yeni Yönetim Kurulu’nun gerçekleştirdiği ilk toplantısında Edip Uğur yeniden BYSD Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildi. BYSD Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:
BAŞKAN AHMET EDİP UĞUR (ARI RAFİNE YAĞ SAN. A.Ş.)
BAŞKAN V. ÜMİT ERSOY (ANA GIDA İHTİYAÇ MAD. SAN. VE TİC. A.Ş.)
BAŞKAN YRD. SUPHAN AKANIL (BUNGE GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.)
MUHASİP ÜYE AHMET KÜÇÜKBAY (KÜÇÜKBAY YAĞ VE DET. SAN. A.Ş.)
ÜYE TAHİR BÜYÜKHELVACİGİL (HELVACİZADE GİDA VE İHT. MAD. SAN. A.Ş.)
ÜYE ŞÜKRÜ ÇİN (BESLER GİDA VE KİMYA SAN. A.Ş.)
ÜYE FARUK SARI (DOĞA GIDA SAN. VE TİC. AŞ.)
ÜYE ÖNDER SERİN (GÜNYAĞDER)
ÜYE ADNAN TEKÇE (TRAKYABİRLİK)
ÜYE SUAT ÖZTÜRK (TRAKYADER)
ÜYE EMİN BİRSEL (YUDUM GİDA SAN. VE TİC. A.Ş.)
05.04.2013