Dünyanın ilk Ebola virüsü aşısı onaylandı. Avrupalı yetkililer bu yıl ölümcül bir salgın yaşanmasını engelleyen aşıya 11 Kasım’da onay verdi. Avrupa İlaç Ajansı EMA’nın Amerikan ilaç şirketi Merck’in geliştirdiği aşıya onay vermesi sonucunda aşı depolanabilecek ve gerekirse şimdikinden daha hızlı ve geniş şekilde dağıtılabilecek.
İsviçre’de bulunan, düşük gelirli ülkelerde aşı dağıtımı operasyonlarının finanse edilmesine yönelik küresel bir sağlık işbirliği örgütü olan Aşı Birliği; 2015 yılında yaptığı açıklamada, Ebola aşılarının EMA gibi sıkı sağlık otoriteleri tarafından onaylanması halinde satın alınacağını açıklamıştı.
Ciddi ishal, kusma ve iç kanamaya neden olan ateşli bir hastalık olan Ebola’ya yönelik birçok aşı geliştirilmekte olsa da; Merck firmasının üzerinde çalıştığı aşı bir salgın sırasında test edilmiş ve enfeksiyona karşı korunma konusunda oldukça etkili olduğu görülmüş ilk ilaç oldu.
Ebola virüsü aşısı 250 bin kişide denendi
Nature dergisinde yayınlanan habere göre ilk olarak 2003 yılında patenti alınmış olan söz konusu aşı, Kongo Demokratik Cumhuriyetinde son yaşanan ve geçen yıl başladığından beri 2000 kadar kişinin ölümüne neden olan salgında acil durum şartları nedeniyle kullanıldı. Aynı aşı 2015 yılında Gine’de de kullanılmıştı. En son salgında yüz binlerce kişiye Merck markalı aşılar yapıldı. Bunlar arasında Kongo ve komşu ülkelerdeki 60 bin sağlık çalışanı da yer alıyor.
Merck’in aşısının 250 binden fazla kişide kullanıldığı ifade edilirken, uzmanlar Ebola aşıları konusundaki çalışmaların sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Çalışmalar sonucunda geliştirilecek ikinci ve üçüncü nesil aşıların daha uzun süre bağışıklık sağlayabileceği, birden fazla Ebola cinsine karşı etkili olabileceği ve daha kolay depolanabileceği belirtiliyor.
Ebola virüsü geçtiğimiz günlerde Japonya‘nın ithalatı ile gündeme gelmişti.