Yetkililer, ülke tarihinin en kötü Ebola salgınıyla karşı karşıya kalan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde eboladan ölenlerin sayısı artmaya devam ettiğini, Ağustos ayından beri 200 kişinin eboladan öldüğünü, yaklaşık 330 kişinin ise ebolaya yakalandığı bildirildi.
Bu yıl ikinci kez patlak veren salgın, ülkenin doğusundaki Ituri eyaletine yayılmadan önce Kuzey Kivu eyaletinde başladı.
Demokratik Kongo Halk Sağlığı Bakanı Oly Ilunga Kalenga dün yaptığı açıklamada, ebola salgınının görüldüğü bölgelerde bulunan militanların bölgeyi kontrol için sağlık ekiplerine ve sivil halka saldırmasının salgını önleme çalışmalarını gerilettiğini söylemişti.
Kalenga, geçen ay militanların Beni şehrine gerçekleştirdikleri son saldırıda 11 sivilin ve bir askerin hayatını kaybettiğini bildirdi.
Halk Sağlığı Bakanı Kalenga, “Dünyada başka bir salgın şu anda yaşadığımız kadar karmaşık değildir” demişti.
Ebola nedir?
Ebola virüsü, insanlarda ve insandışı primatlarda viral hemorajik ateş şeklinde ciddi hastalık formlarına yol açan virüstür.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilmektedir.
Ebola virüsü küçük miktarlardaki vücut sıvılarıyla yayılıyor ve sıklıkla ölümle sonuçlanıyor. İlk olarak grip benzeri belirtilerle ortaya çıkan hastalık, ishal, kusma, döküntü, iç ve dış kanamayla ilerliyor.
Tanımlanabilen İki Ebola virüsü vardır.
- Ebola Reston
- Ebola Fildişi Kıyısı
Çok tehlikeli bir virüstür. İshal, kanama, deri döküntüleri ve yüksek ateşe neden olur. Adını, Afrika’daki bir nehirden alır. Bulaşıcıdır. Kontrol altına alınmazsa salgınlar görülür.
Ebola virüsü, ipliksi yapıda, yaklaşık 80 nm boyundadır. Genetik materyali RNA’dan oluşur.
Ebola nasıl bulaşır?
Hastaların (hayvanlar başlıca maymun ve meyve yarasaları) kan ve vücut sıvıları ile bulaşır. Hava yoluyla bulaşma tespit edilmemiştir.
Afrika vahşi hayvan yemeği Ebola saçıyor
Afrika vahşi hayvan yemeği tropikal ormanlarda yemek bulmak için evcil olmayan mememlilerin, sürüngenlerin, iki yaşamlıların ve kuşların avlanılmasıyla elde edilen ettir.
Vahşi doğada hayatta kalmak için avlanan vahşi hayvanların (maymun, lemur, köpek, yarasa vb.) etlerinin dayanıklılığını arttırmak ve bu sayede uzun mesafelere taşıyabilmek, uzun süre beslenebilmek için yapılan bu besin işleme şekli günümüzde turizm ve ticari amaçlarlarla yapılmaktadır.
Bu şekilde beslenme sonucunda hayvanlardan insanlara bazı zoonotik etkenler geçmektedir.Bunlardan en önemlileri HIV, Ebola, kuduz, tüberküloz etkenleridir.
Ticari avlanma ve vahşi yaşam ticareti biyoçeşitliliği tehdit etmektedir.