Uluslararası Enerji Ajansı (International Energy Agency –IEA), Dünya Enerji Görünümü 2017 (World Energy Outlook 2017) Raporu, 2040 yılına kadar dünyada önemli değişimlere yol açacak dört önemli gelişmeyi vurguluyor. Rapora göre, 2017-2040 döneminde en hızlı enerji üretim artışı, başta güneş enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerjilerden kaynaklanacak.
Uluslararası Enerji Ajansı (International Energy Agency –IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, 14 Kasım’da kamuoyuna açıklanan Dünya Enerji Görünümü 2017 Raporu’nun çıktılarını, Brüksel’de sundu.
Enerjide 2017-2040 döneminde neler bekleniyor?
Fatih Birol sunumunda, 2017-2040 döneminde tüm dünyada önemli değişimlere yol açacak konuları dört başlık halinde şöyle sıraladı:
1. ABD’nin önemli bir doğal gaz ve petrol (kayaç gazı ve petrolü) üreticisi ve ihracatçısı haline gelmesi.
2. Güneş enerjisi üretim maliyetinin hızlı bir şekilde düşmesi.
3. Çin ekonomisinin eskisi kadar hızlı büyümemesinin yanı sıra, çevreye saygılı bir üretim yaklaşımının Çin’in sanayi ve üretim politikalarında giderek daha fazla karşılık bulması.
4. Elektriğe bağlılığın artması ve (electrification) yaygınlaşması.

“Ortadoğu ve Körfez ülkeleri, enerji tüketicisi haline geliyor”
Günümüzde enerji ihraç eden Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin de artan bir eğilimle enerji tüketicisi haline geldiğine dikkat çeken IEA İcra Direktörü Fatih Birol, ABD’nin enerji ihracatçısı konumuna geldiğini, Çin’deki ekonomik büyümenin hız kaybetmeye başladığını, Hint ekonomisinin ise ortalama %7 büyümekte olduğunun altını çizdi.
Birol, 2017-2040 döneminde en hızlı enerji üretim artışının başta güneş enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerjilerden kaynaklanacağına dikkat çekti.