BM Genel Sekreteri António Guterres, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü mesajında, her kadın ve kız çocuğunun şiddet içermeyen bir yaşam hakkına sahip olduğunu bildirdi.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü.
Bir mesaj yayımlayan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, dünya genelinde her üç kadından birinin yaşamları boyunca fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kaldığını, 750 milyon kadının 18 yaşından önce evlenmeye zorlandığını ve 250 milyondan fazlasının da kadın sünnetine maruz kaldığını kaydetti.
“Kadın hakları savunucuları hedef seçiliyor”
Her kadın ve kız çocuğunun şiddet içermeyen bir yaşam hakkına sahip olduğunu, buna rağmen bu hakkın her toplumda farklı şekillerde ihlal edilebildiğini, bu durumdan da en çok marjinal ve korunmaya en fazla ihtiyacı olan kesimin etkilendiğini vurgulayan Guterres, “Kadın hakları savunucuları endişe verici seviyelerde hedef seçiliyor, kadın siyasetçilere yönelik şiddet kadınların kişisel, siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel haklarına ilişkin ilerlemeyi engelliyor” dedi.
Günümüzde taciz ve zararlı uygulamalar dahil olmak üzere kadına yönelik şiddetin insan haklarının yerine getirilmesinin önündeki ana engel olduğunun geniş şekilde kabul gördüğünü ve kadınların barışın desteklenmesine dahil edilmelerine doğrudan meydan okunduğunu belirten Guterres, “Bu sorunu çözmeden 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemini tam olarak yerine getiremeyiz” ifadesini kullandı.
Cinsiyet eşitliği stratejisi
“Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti tam olarak ortadan kaldırmaya yönelik ortak hareketimizi daha da ileri götürme zamanıdır. Bunun için ülkelerimizde, bölgelerimizde ve toplumlarımızda aynı anda aynı hedefe doğru birlikte hareket etmemiz gerekiyor” diyen Genel Sekreter, BM’nin kadına yönelik şiddetin sonlandırılması Vakıf Fonu; ulusal hükümetler ve sivil toplumun çabalarını BM’nin çabaları ile bir araya getirmeyi amaçlayan ve Avrupa Birliği ile yürütülen “Spotlight Initiative” ve BM Güvenli Şehirler ve Güvenli Kamusal Alan Küresel Girişimi yoluyla kadına yönelik şiddete çare bulmaya çalıştığını bildirdi.
Guterres, “Bunlara ek olarak, BM’de cinsel tacize yönelik sıfır tolerans politikam da Eylül ayında başlatılan Cinsiyet Eşitliği Stratejisinin bir parçasıdır. Ayrıca, ‘Kadına Karşı Şiddeti Sonlandırmak için Birleşin’ kampanyasını da ‘2030’a Kadar Birleşin’ başlığı altında sürdürmeye kararlıyız” dedi.
Genel Sekreter António Guterres, mesajına, “Dünyanın dört bir yanında kadınlar ve kız çocuklarının taciz, zararlı uygulamalar ve diğer şiddet türlerinden uzak bir yaşam sürmelerini sağlamak için birlikte hareket etme zamanı gelmiştir” diyerek son verdi.