Dünyanın bilinen en eski bira fabrikası, Mısır’da yapılan arkeolojik kazı ile gün yüzüne çıkarıldı.
Amerikalı ve Mısırlı arkeologlar, Mısır’ın en önemli arkeolojik alanında, bilinen en eski bira fabrikası olabilecek bir keşif yaptı. Mısır Eski Eserler Yüksek Kurulu genel sekreteri Mostafa Waziri, fabrikanın Nil Nehri’nin batısındaki çölde yer alan antik gömü alanı olan Abidos’ta bulunduğunu açıkladı. Bu bölge Kahire’nin 450 kilometre güneyinde yer alıyor.
Waziri, fabrikanın tarihinin ilk hanedan döneminin başında (M.Ö. 3150 – 2613) antik Mısır’ı birleştirmesiyle tanınan Kral Narmer’e kadar uzandığını söyledi.
Her biri 20 metre uzunluğunda ve 2,5 metre genişliğinde devada üniteler keşfedildi. Her ünitede 2 sıra halinde yaklaşık 40 çömlek leğen bulunuyordu. Bu leğenler tahıl ve su karışımını ısıtarak bira üretmek için kullanılıyordu.

New York Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nden Matthew Adams ve Princeton Üniversitesi antik Mısır sanat tarihi ve arkolojisinden Doç. Dr. Deborah Vischak da çalışmalarda yer aldı.
Antik Mısırlıların kurban etme törenlerinde bira kullandığına dair kanıtlar rastlandığını söyleyen Adams, fabrikanın asil insanlara bira üretmek için bu alana inşa edildiğin ifade etti.
İngiliz arkeologlar 1900’lü yılların başlarında böyle bir fabrikanın varlığından söz etmiş, ancak yerini belirleyememişti.
