Dünya üzerinde açlık ve yoksulluğu bitirmek de dahil birçok iddialı hedef içeren BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve gelinen nokta, BM Sürdürülebilir Kalkınma Üst Düzey Siyasi Forumu’nda ele alındı. BM Forumu, “Küresel hedeflere 2030 yılına kadar ulaşabilmek için keskin odaklanma gerekli” çağrısı yaptı.
BM Sürdürülebilir Kalkınma Üst Düzey Siyasi Forumu, 10-18 Temmuz 2018 tarihleri arasında New York’taki BM Genel Merkezi’nde yapıldı.
Hükümet temsilcileri, iş dünyası ve sivil toplum temsilcilerinin de aralarında olduğu binden fazla katılımcıyı bir araya getiren Forum’da, 2015 yılında 193 üye devletin kabul ettiği Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri konusunda ki ilerlemeler tartışıldı, nerelerde sorun olduğu masaya yatırıldı.
Bu yıl “sürdürülebilir ve güçlü toplumlara dönüşme” temasıyla toplanan Forum’da 17 hedeften; 6. Hedef olan temiz su ve sıhhi koşullar, 7. Hedef olan erişilebilir ve temiz enerji, 11. Hedef olan sürdürülebilir şehir ve yaşam alanları, 12. Hedef olan sorumlu tüketim ve üretim, 15. Hedef olan karasal yaşam ve 17. Hedef olan hedefler için ortaklıklara yoğunlaşıldı.
“Hedeflere ulaşmak mümkün”
Toplantının açılış konuşmasını yapan BM Ekonomik ve Sosyal İşler Genel Sekreter Yardımcısı Liu Zhenmin, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SKH) ulaşmak için sadece 12 yıl kaldığını, ancak hedeflere ulaşmanın kesinlikle mümkün olduğunu söyledi.
Hedeflere ulaşmak için politika belirleyicilerin tereddütsüz dikkatine, hedeflerin keskin bir odaklanma ile uygulanmasına ve acilen bunların yapılması gerektiği duygusuna ihtiyaç olduğunu ifade eden Liu, “Dünya liderlerinin yoksulluğu ve açlığı sona erdirme, gezegenimizi koruma, barışçıl toplumlar oluşturma ve ekonomik, sosyal ve teknolojik ilerlemeyi hızlandırma ve en geride kalanlara ulaşmayı hedefleyen bir vizyonu uygulamayı taahhüt etmelerinden bu yana 3 yıl geride kaldı” dedi.

Aşırı yoksulların oranı geriledi
10 yıl öncesine kıyasla insanların daha iyi hayatlar yaşadığını ifade eden Liu, 2000 yılında aşırı yoksulluk içinde yaşayan insanların oranı yüzde 27 iken, 2017 yılında bu oranın yüzde 9’a düştüğünü kaydetti.
Genel Sekreter Yardımcısı, iklim değişikliği ile bağlantılı kuraklık ve afetlerin ve dünyada devam eden ihtilafların daha hızlı ilerlemeyi engellediğinin altını çizdi.
BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Başkanı Marie Chatardová da, hedeflere ulaşmada sadece bağlılık ve iyi niyetin yeterli olmayacağını vurguladı. Chatardová, 47 ülkenin SKH’lere ulaşmada başarıları, zorlukları, deneyimleri ve öğrenilen dersleri paylaştıkları Forum sonunda benimsenecek olan deklarasyonun, uluslararası topluluğun 2030 Gündemini gerçekleştirme amacını tereddütsüz taahhüt eden güçlü bir siyasi mesajı ifade edeceğini umduğunu kaydetti.
SKH’lere ulaşmada en iyi performans İsviçre’den
Columbia Ünversitesi Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi Direktörü Jeffrey Sachs ise açılıştaki konuşmasında, dünyada kimsenin yoksulluk içinde yaşamaması için yeterli kaynak olduğunu ve yoksullukla mücadele eden ülkelere kalkınmış ülkelerin yardım etmesinin çok da büyük çaba gerektirmeyeceğini bildirdi.
Ekibi ve Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağının topladığı bilgileri paylaşan Sachs, SKH’lara ulaşmada en iyi ilerlemeyi İsveç’in sağladığını ve Avrupa’nın en iyi performans gösteren bölge olduğunu kaydetti.
“Vergilerin en yüksek olduğu ülkeler, en mutlu ülkeler”
SKH’lara ulaşmaya en yakın 10 ülkenin aynı zamanda dünyanın en mutlu ülkeleri sıralamasında da benzer bir yerde olduğunu ifade eden Sachs “Sürdürülebilir kalkınma mutluluğa giden yoldur” dedi. Sachs vergilerin en yüksek olduğu ülkelerin en mutlu ülkeler olmasına dikkat çekerken, İsveçlilerin ulusal gelirlerinin yarısını kaliteli eğitim ve sağlık için harcanmasını iyi bir şey olduğunu düşündüklerini kaydetti.
“SKH’lerde ilerleme sağlandı ama yeterli hızda değil”
Sürdürülebilir Kalkınma Üst Düzey Siyasi Forumu’ndaki Bakanlar Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan BM Ekonomik ve Sosyal Konsey Başkanı Marie Chatardová, ilk bakışta ilerlemenin olumlu göründüğünü, ancak aşırı yoksulluğun 1990 yılında görülen rakamın üçte biri olmasına karşın hala dünya nüfusunun yüzde 10,9’unun aşırı yoksul olduğunu, artık dünya nüfusunun yüzde 71’inin elektriğe erişimi olmasına karşın hala 1 milyar insanın karanlıkta olduğunu vurguladı.
Chatardová “İlerleme var ancak Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini 2030 yılına kadar yakalayacak hızda değil” dedi.
“Su, gıda, enerji ve barınma taleplerimiz sürdürülebilir değil”
Konuşmasında artık kaybedecek zamanın kalmadığını belirten BM Genel Kurulu Başkanı Miroslav Lajčák da, aşırı yoksulluk, insanların daha uzun ve daha sağlıklı yaşamasını sağlayacak sağlık hizmeti yenilikleri, çocuk işçiliğinin azalması ve daha çok çocuğun okula gitmesi konularındaki ilerlemeye dikkat çekti. Aşılması gereken çok önemli sorunlar olduğunu sözlerine ekleyen Lajčák, aşırı yoksulluğun azaldığını ancak hala var olduğunu, tedavi edilebilir hastalıklardan hala çok sayıda kişinin öldüğünü, hala her 6 insandan birinin güvenli içme suyuna erişimi olmadığını, kadınlar ve kız çocuklarının hala dışlanıp baskı altında tutulduklarını ve “gezegenin hakikaten eridiğini” kaydetti. Lajčák, “Dahası su, gıda, enerji ve barınma taleplerimiz hali hazırda sürdürülebilir değil” ifadesini kullandı.
BM Genel Sekreter Vekili Amina Mohammed de, anne çocuk ölümleri, erken yaşta evlilikler, küresel istihdam ve ormanların kaybının azalması yönündeki ilerlemelere dikkat çekti. Mohammed, aynı zamanda 2015 yılında 777 milyon olan yetersiz beslenmiş insan sayısının 2016 yılında 815 milyona çıktığını ve bu durumun kimseyi geride bırakmamak yönünde verilen sözü temelden zayıflattığını kaydetti.
António Guterres: “2030 gündeminin özünü her şeye dahil edin”
Bakanlar Toplantısı’nın kapanışında konuşan BM Genel Sekreteri António Guterres ise “sağlıklı bir gezegende refah ve barış için” herkesi Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Gündemini desteklemeye çağırdı.
“Yaptığımız her şeye 2030 Gündeminin özünü dahil etmeliyiz” diyen Guterres, Forum’un 2030 Gündemine bir kere daha taahhütleri ifade etmek için bir fırsat olduğunu belirtti.
Yayılan ihtilaflar, eşitsizlik, insan haklarının hiçe sayılması, beklenmedik küresel insani krizler, hala yoksulluk ve açlık içindeki bölgeler gibi sorunlara dikkat çeken Genel Sekreter, engelleri aşmak için gençlerin gücünün seferber edilmesinin önemini vurguladı.
Eylül ayında iklim zirvesi toplanacak
Guterres, sera gazı emisyonların kontrol altına alınması gerektiğini hatırlattı ve taahhütleri yerine getirmede siyasi isteksizlik olduğunu belirterek, Eylül ayında bir İklim Zirvesi toplayacağını söyledi.
İlerleyen aylarda 2030 Gündeminin finanse edilmesi konusunda da bir üst düzey toplantı düzenleyeceğini belirten Guterres, teknolojinin önemine de değindi. Teknolojiyi çift taraflı madeni paraya benzeten Genel Sekreter, teknolojinin SKH’lere ulaşmaya yardımcı oluğunu ancak bir yandan da eşitsizliği artırdığını söyledi. António Guterres, geçen hafta dijital teknolojinin faydalarından daha etkin bir biçimde faydalanılması ve aynı zamanda istenmeyen veya beklenmeyen olumsuz etkilerinden de korunması üzerinde çalışacak bir panel kurmuştu.
Konuşmasında Göç ve Mülteciler Küresel İlkelerine de dikkat çeken Guterres, bunların SKH’lere ulaşmada büyük önem taşıdığını söyledi. Genel Sekreter üye ülkelerin BM Kalkınma Sistemi reformunu benimsemelerinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Forum Deklarasyonu
2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve ilerlemeyi hızlandırmak için ne yapılması gerektiği tartışılan toplantılar sonunda, bakanlar düzeyinde bir deklarasyon 164 lehte, 2 aleyhte oy ile kabul edildi. Deklarasyon, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini gerçeğe dönüştürmek için çalışan ülkelere desteği yeniden tasdikledi.