22. Dünya Petrol Kongresi, “Enerji için anahtar Türkiye” mottosuyla İstanbul’da başlarken, Çin, Güney Çin Denizi’nde, 1 m³’ü, 164 m³ doğalgaza eşdeğer, 300 bin m³ yanıcı buzun açığa çıkartıldığını açıkladı. Bu, miktar açısından dünya rekoru anlamına geliyor.
Küresel petrol ve doğalgaz sektörünün geleceği İstanbul’da belirleniyor. 13 Temmuz’a kadar devam edecek olan 22. Dünya Petrol Kongresi’nde, petrol ve doğalgaz ile ilgili yatırımlardan işbirliklerine kadar enerji alanında pek çok konu masaya yatırılacak.
İstanbul Kongre Merkezi’nde “Enerji için anahtar Türkiye (TurKEY for Energy) mottosuyla gerçekleşen kongre ve fuara, 5 günde 20 bin ziyaretçinin katılması bekleniyor.
“Petrol ve gaz endüstrisinin olimpiyatları”
22. Dünya Petrol Kongresi kapsamında düzenlenen Dewhurst ödül törenine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 9 ay önce gerçekleştirilen 23. Dünya Enerji Kongresi’nden sonra tekrar İstanbul’da bir araya gelindiğini ve söz konusu kongrenin “petrol ve gaz endüstrisinin olimpiyatları” olarak nitelendirildiğini söyledi.
Kongrede petrol ve gaz endüstrisine ilişkin birçok konuyu ve gelecekteki imkanları konuşmak için imkan olacağını ifade eden Albayrak, son yıllarda petrol ve gaz endüstrisine yapılan yatırımlar azalmasına rağmen önümüzdeki yıllarda bu endüstrinin öneminin süreceğini dile getirdi.
Elektrikte kurulu güç üç katına çıktı
Türkiye’nin enerji sektörüne ve yatırımlarına ilişkin bilgiler veren Albayrak, enerji sektöründe hızlı bir talep büyümesi yaşandığını ve son 15 yılda elektrikteki kurulu gücün üç katına çıktığını anlattı. Bu dönemde ortalama yüzde 5 ekonomik büyüme kaydedildiğini ve Türkiye’nin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ülkeleri arasında lider bir ülke haline geldiğini aktaran Berat Albayrak, bu hızlı büyümede arz güvenliğini sağlamak ve öngörülebilir bir piyasa oluşturmak için yatırım ihtiyacının oluştuğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Türkiye özellikle petrol ve doğalgaz arama ve üretim faaliyetlerini, yatırımlarını artırma hedefindedir. Akdeniz ve Karadeniz’de petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine odaklanıyoruz. Şu anda Akdeniz’de sismik arama faaliyetleri gerçekleştirmek için yoğun çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Aynı faaliyetleri Karadeniz’de de gerçekleştirmek istiyoruz. Akdeniz ve Karadeniz’de arama faaliyetlerimize odaklandık. Sismik çalışmalarımıza odaklandık. Bunlara müteakip ileri arama ve sondaj faaliyetleri gerçekleştireceğiz. Böylece, arz güvenliğine katkıda bulunacağız.”
Tuz gölü depolama tesisinin kapasitesi artırılacak
Türkiye’nin yıllık yaklaşık 50 milyar metreküp doğalgaz tüketimi olduğunu ve 81 ildeki konutlar ile sanayideki tüketicilere gaz sağlayabildiğini anımsatan Albayrak, arz güvenliğini sağlamak adına sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) altyapısı ve yatırımlarını hayata geçirdiklerini söyledi.
İlk sıvılaştırılmış yüzer LNG ünitesinin hayata geçirildiğine vurgu yapan Albayrak, “Yakında ikinci ünitemizi de faaliyete geçireceğiz. Doğalgaz depolama kapasitemizi de arttırdık. Tabii aynı zamanda gaz depolama kapasitemiz de çok önemli. Tuz gölü depolama tesisi ile yaklaşık 3,1 milyar metreküp depolama kapasitesine ulaştık. Bunu da 2023 yılında 11 milyar metreküpe ulaştırmayı düşünüyoruz.” diye konuştu.
Türkiye’nin politik istikrar, iyi yönetişim, tahmin edilebilir piyasa koşulları ve öngörülebilir düzenleyici çerçeve sayesinde ulusal, bölgesel projeler için önemli boyutta özel sektör yatırımlarını harekete geçirdiğini bildiren Albayrak, şöyle devam etti:
“Enerji diplomasisi ile ne sadece ticari çıkarlar ne de sadece arz güvenliği yönlendirmektedir. Geçmişte algılandığı gibi çatışmaya ve fakirliğe değil, enerjinin barışı sağlayıcı ve refahı destekleyici rolünü vurgulamalıyız. Türkiye bölgesel enerji projeleri için bir oyun kurucu ve güvenilir bir ortak olarak en önemli bölgesel aktörlerden biridir.
Barışa, refaha ve arz güvenliğine katkı sağladığı sürece yatırımları desteklemeye devam edeceğiz. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) bunun en önemli örneklerindendir. Türk Akımı da bu projelerden biri olarak düşünülebilir. 23. Dünya Enerji Kongresi’nde mottomuzu ‘Barış için Paylaş’ olarak belirlemiştik. Bu kongrede ‘Enerji için anahtar ülke Türkiye” sloganını motto olarak belirledik.”
Çin’den yanıcı buzda dünya rekoru
Öte yandan Çin, 300 bin m³ yanıcı buzun açığa çıkartıldığını açıkladı.
Çin Uluslararası Radyosu’nun haberine göre, Çin, Güney Çin Denizi’nde sürdürülen yanıcı buz keşif testlerini tamamladı. Ülkenin güneydoğusundaki Guangdong eyaletine bağlı Zhuhai kentinin 320 kilometre uzağındaki sularda gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde, 300 bin m³ yanıcı buzun açığa çıkarıldığı belirtildi.
Çin Jeolojik Araştırmalar Bürosu, kesintisiz 60 gün süren çalışmalarda beklentinin üzerinde başarı kaydedildiğini, hem işlem süresi hem de çıkarılan miktar açılarından dünya rekoru kırıldığını açıkladı.
Çin, Güney Çin Denizi’nde yanıcı buz örnekleri toplanmasında başarı kaydedildiğini, Mayıs ayında kamuoyuna duyurmuştu.
Yanıcı buz nedir?
Yanıcı buz olarak adlandırılan metan hidratları, geleceğin yakıtı olarak görülüyor. Yanıcı buzun 1 metreküpünün, 164 metreküp doğalgaza eşdeğer olduğu belirtiliyor. Deniz dibinde yer alan yanıcı buzların içinden gazın çıkartılması ise ileri bir teknoloji gerektiriyor.
Çin, yanıcı buz araştırmalarına 1998’de başlamıştı.