Gıda Hattı

Dolunay Soysert kimdir? Dolunay Soysert hayatı

25 Mart 2022, 16:29
Paylaş
Dolunay Soysert kimdir? Dolunay Soysert hayatı
Dolunay Soysert kimdir? Başarılı oyuncu Dolunay Soysert hayatı ve tüm çalışmaları ile dikkat çekmektedir. İşte Dolunay Soysert biyografisi ve yer aldığı projelere dair tüm detaylar...

Dolunay Soysert kimdir? Türk sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu olan Dolunay Soysert hayatı ve tüm çalışmaları araştırılıyor.

Dolunay Soysert biyografi

doğum; 25 Mart 1973, Adana

mesleği; Türk sinema, dizi ve tiyatro oyuncusudur.

Dolunay Soysert hayatı

Cumhuriyet filmindeki Latife Hanım rolüyle tanındı. İstanbul Şehir Tiyatroları, Dostlar Tiyatrosu, Craft Tiyatro, Toy Tiyatro'da oyunculuk yaptı. İstanbul Halk Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer aldı. 13. Afife Tiyatro Ödülleri'nde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu ödülüne layık görüldü. Birçok televizyon dizisinde ve Veda (2010), Ölümden Kalma (2012), Yarım Kalan Mucize (2012) gibi sinema filmlerinde rol aldı.

25 Mart 1973 tarihinde Adana'da doğdu. Babasının işi dolayısıyla üç dört yaşındayken ailesi Ankara’ya taşındı. İlk ve ortaokulu Ankara'da, lise eğitimini ise İstanbul'daki Özel Moda Koleji'nde tamamladı. 17 yaşında iken Barış Manço'nun asistanlığını yapmaya başladı ve yedi yıl sürdürdü.

Dolunay Soysert kimdir?
Dolunay Soysert

Mezun olduktan sonra Müjdat Gezen Sanat Merkezi oyunculuk eğitimi aldı. Yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü'nde tamamladı. Dört yıl İstanbul Şehir Tiyatroları'nda oyunculuk yaptı. Sahneye çıktığı ilk oyun, Başar Sabuncu'nın yönettiği Kanlı Düğün idi. 1996-1997 sezonunda sahnelenen Silvanlı Kadınlar adlı oyundaki rolü ile 1. Afife Tiyatro Ödülleri'nde Yılın En Başarılı Yardımcı Kadın Oyuncusu ödülüne aday gösterildi.

Rol aldığı ilk film, Kurtuluş Savaşı'nı konu alan Cumhuriyet filmi idi. Bu filmde Latife Hanım'ı canlandırdı. Çılgın Bediş (1996), Kaygısızlar, Baskül Ailesi gibi komedi dizilerinde rol aldı. Oyunculuk eğitimine devam etmek için önce İngiltere'ye sonra ABD'ye gitti. Nebraska Üniversitesi Drama ve Tiyatro Bölümü'nü bitirdi. Üç yıl New York'ta yaşadı, birçok işte çalıştı.

Türkiye'ye döndükten sonra tiyatro ve televizyon dizilerinde oyunculuk yaptı. Sultan Makamı (2003) ve Omuz Omuza adlı televizyon dizilerinde rol aldı. Bir İstanbul Masalı adlı dizide Derya, 'Bebeğim' (2006) adlı dizide Leyla karakterini canlandırdı. Nazım Hikmet’in hayatını konu alan Mavi Gölü Dev filminde de şairin eşi Piraye’yi canlandırdı. Dostlar Tiyatrosu yapımı Buluşma adlı oyunda Marilyn Monroe'yu, Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'nun sahnelediği Ayşe müzikalinde Ayşe karakterini canlandırdı. Buluşma oyunundaki rolü ile 13. Afife Tiyatro Ödülleri'nde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu ödülüne layık görüldü.

2006 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları sanatçıları Bahtiyar Engin, Yıldıray Şahinler, Levent Üzümcü ve Kemal Kocatürk ile birlikte İstanbul Halk Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer aldı. Tiyatronun ilk oyunu olan Can Tarlası adlı oyunda rol aldı. 2006 yılında oyuncu Sinan Tuzcu ile evlendi. Çift, 2016 yılında boşandı. Soysert, 2008'de Tuzcu'nun yazdığı, İstanbul Halk Tiyatrosu ve BKM ortak yapımı olan Sürmanşet'te rol aldı. Bu oyundaki rolü ile 9. Afife Tiyatro Ödülleri'nde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu Ödülü'ne aday gösterildi.

2008 yılında 14. Kral TV Video Müzik Ödülleri'ni sundu; Sinan Tuzcu ile 26. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin açılış töreni sunuculuğunu, Emre Karayel ile 19. Ankara Uluslararası Film Festivali'nin açılış töreni sunuculuğunu yaptı.

Benim Annem Bir Melek, Adanalı, Başrolde Aşk (2011), Muhteşem Yüzyıl (2014), Urfalıyam Ezelden (2014) adlı televizyon dizilerinde rol aldı. Orada (2009), Veda (2010), Ölümden Kalma (2012), Yarım Kalan Mucize (2012) gibi sinema filmlerinde rol aldı. Oyuncu koçluğu ve reklam seslendirmeleri yaptı. 2010'da Tiyatro Gaga ve AYSA Prodüksiyon Tiyatrosu tarafından sahnelenen Cam oyununda, 2015 yılında Craft Tiyatro yapımı Personel adlı iki kişilik oyunda, 2018 yılında Seray Şahiner’in romanından uyarlanan tek kişilik Kul oyununda rol aldı.

Dolunay Soysert kimdir?
Dolunay Soysert

Filmografi

  • Sekizinci Saat (1995)
  • Kaygısızlar (1996)
  • Çılgın Bediş (1996)
  • Baskül Ailesi (1997)
  • Cumhuriyet (1998)
  • Salkım Hanımın Taneleri 1999
  • Kuzgun (1999)
  • Sultan Makamı (2003-2004)
  • Zor Adam (2004)
  • Kalbin Zamanı (2004)
  • Omuz Omuza (2004)
  • Yürek Çığlığı (2004)
  • Bir İstanbul Masalı (2005) (60.-67. bölüm arası, Ressam Derya)
  • Kırık Kalpler Durağı (2005)
  • Yine de Aşığım (2005)
  • Tövbe (2006)
  • Hacı (2006)
  • İlk Aşk 2006
  • Bebeğim (2006)
  • Mavi Gözlü Dev (2007)
  • Benim Annem Bir Melek (2008-2010)
  • Açık Mutfak (2009)
  • Orada 2009
  • Veda (2010)
  • Adanalı (2010)
  • Başrolde Aşk (2011-2012)
  • Ölümden Kalma (2012)
  • Çehov Makinesi (2012)
  • Yol Ayrımı (2012)
  • Yarım Kalan Mucize (2013)
  • Kayıp 2013-2014
  • Urfalıyam Ezelden (2014)
  • Muhteşem Yüzyıl (2014)
  • Son Çıkış (2015)
  • Seddülbahir 32 Saat (2016)
  • Kor (2016)
  • Çifte Saadet (2016)
  • Bana Sevmeyi Anlat (2016)
  • Kayıtdışı (2017)
  • 7 Yüz (2017)
  • Bücür (2018)
  • Elimi Bırakma (2018-2019)
  • Ya İstiklal Ya Ölüm (2020) (Halide Edib Adıvar)
  • Terapist (2020)
  • UFO (2021) (Netflix, film)
  • İkimizin Sırrı (2021)

Tiyatro oyunları

  • Vahşet Tanrısı - 2021
  • Güneyli Bayan : Bilgesu Erenus - 2020
  • Kul : Seray Şahiner - 2018
  • Personel : Mike Bartlett - Craft Tiyatro - 2015
  • Çehov Makinası : Matei Vișniec - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 2012
  • CAM : Levent Kazak - Tiyatro GAGA - 2010
  • Sürmanşet : Sürmanşet - İstanbul Halk Tiyatrosu - 2008
  • Can Tarlası : Kemal Kocatürk - İstanbul Halk Tiyatrosu - 2007
  • Ayşe Opereti : Muhlis Sebahattin - 2005
  • Buluşma : Terry Johnson - Dostlar Tiyatrosu - 2004
  • Silvanlı Kadınlar : İsmail Kaygusuz - İstanbul Şehir Tiyatrosu
  • Kibarlık Budalası : Molière - İstanbul Şehir Tiyatrosu
  • İbiş'in Rüyası : Tarık Buğra - İstanbul Şehir Tiyatrosu
  • Elma Dersem Çık : Akbank Çocuk Tiyatrosu
  • İki Kova Su : Akbank Çocuk Tiyatrosu

TV programları

  • Tam Kıvamında (yemek programı)
  • 7'den 77'ye (Barış Manço'nun sunduğu programda hostes olarak)
  • Avrupa Yakası

Ödülleri

Ödül ve adaylıklar
Yıl Ödül Kategori Sonuç
1997 1. Afife Tiyatro Ödülleri Yılın En Başarılı Yardımcı Kadın Oyuncusu Adaylık
2004 Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği Umut Veren Kadın Oyuncu Ödülü Kazandı
2005 9. Afife Tiyatro Ödülleri Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu Ödülü Kazandı
2007 9. Eyüpoğlu Tiyatro Buluşması Yılın En İyi Tiyatro Sanatçısı Ödülü Kazandı
2009 13. Afife Tiyatro Ödülleri Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu Adaylık

Bunlar da ilginizi çekebilir

Gıda Hattından güncel e-bülten almak için adresinizi girip kayıt olabilirsiniz.

.