Başbakan Binali Yıldırım’ın dün Diyarbakır’da açıkladığı tarım, sağlık ve ekonomi alanında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım ve kalkınma hamlesi, iş dünyası örgütleri tarafından memnuniyetle karşılandı.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, paketin memnuniyet verici, içeriğinin son derece dolu olduğunu ve bugüne kadar hiç verilmemiş destekler içerdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
Vardan: Yeni bir dönemin müjdeleyicisi
“Bölgenin bir cazibe merkezi haline gelmesi öngörülüyor. Yeni fabrikalar, yeni inşaatlar, sağlık ve ulaştırma alanlarında yeni yatırımlar, kadın ve gençlerin eğitim çalışmaları, meslek edindirme destekleri gibi birçok alanda gün yüzüne çıkmamış bu desteklerin bölgede yeni bir dönemin müjdeleyicisi olmasını temenni ediyorum.
Türkiye’yi 2023 hedeflerine taşıyacak temel alanların, ülkemizin bütününde destekleniyor olmasını da önemsiyorum. Bunun sadece ekonomik bir paket olarak algılanmaması gerekiyor. Bu paket, bölgenin huzuru, istikrarı ve vatandaşlarımızın refahı için de çok önemli. Bölgede yaratılacak yeni iş imkanları ile bölgenin en önemli sorun alanlarından biri olan istihdam konusunda yeni bir açılım yaratılacak.”
Büyükekşi: Cazibe merkezi olacak
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de ihracatçılar olarak paketi sevinçle karşıladıklarını ifade ederek, bölgeye yapılması planlanan yatırımların bölgedeki ekonomik kalkınmayı hızlandıracağını ifade etti.
Büyükekşi, söz konusu yatırımların istihdamda ciddi bir artış yaratacağını ve Başbakan Yıldırım’ın belirttiği üzere, bölge illerinin bir cazibe merkezi olmasının önünün açılacağını söyledi.
Büyükekşi, son dönemde yaşanan terör olayları nedeniyle 6’ncı bölge teşviklerinden yararlanan illerin bu desteklerden yeterince yararlanamadığını, ilk 7 aylık verilere bakıldığında 6’ncı bölgede düzenlenen teşvik belge adedinin neredeyse yarı yarıya azaldığını, planlanan yatırım miktarının da yüzde 35 gerileyerek 1,5 milyar TL’ye düştüğünü bildirdi.
“Türkiye’nin ihracatında bu bölgelerin önemi artacak”
Açıklanan yatırım destek paketiyle son dönemde bölge illerine yapılan yatırımlar ve bu illerin ihracatlarında yaşanan kayıpların telafi edileceğine inandıklarını dile getiren Büyükekşi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini, Orta Doğu ve Asya’ya açılan kapı olarak gördüklerini, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin ihracatında bu bölgelerin öneminin daha da artacağını vurguladı.
Büyükekşi, “Bölge illerimizdeki ekonomik kalkınma, Türkiye’nin bu bölgelere ihracatının ciddi oranlarda artış göstermesini sağlayacak. TİM olarak, hükümetimizce alınan bu kararı destekliyor ve en kısa sürede hayata geçirilmesini umuyoruz.” dedi.
Çağlar: Yatırımlara ülke sathında devam edeceğiz
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar ise teşvik paketinin, artık ülkenin en ücra köşesinde bile düşmanlara inat kalkınmanın olacağının bir göstergesi olduğunu belirterek, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 23 ili kapsayan bu dev teşvik paketi ile ülkemiz topyekun kalkınmanın adımlarını bir bir tamamlamaktadır. 248 meclis üyemiz, 329 komite üyemiz ve 400 bin üyemizle yatırımlara ülke sathında devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Güral: Kamu-özel sektör iş birliğini önemsiyoruz
Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral, paketin ekonomi ve güvenlik başta olmak üzere bölgenin farklı sorunlarının çözümünü sağlayacak bir içeriğe sahip olduğunu ifade ederek, Türkiye’de bölgelerarası ekonomik eşitsizliğin ve işsizliğin önemli bir problem olduğunu, iç göç ve terör gibi önemli sorunları beslediğini söyledi.
Güral, kamu-özel sektör iş birliğiyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kalkındırılması amacıyla başlatılan yeni hamlenin etkili önlemler içerdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Program önümüzdeki 4 yılda 80 milyar lirası özel sektör kaynaklı olmak üzere 140 milyar liralık bir yatırım ve 800 bin ek istihdam öngörüyor. Terörden en çok zarar gören illere öncelik veren uygulamalar içeriyor. Sorunların çözümünde kamu-özel sektör iş birliğini çok önemsiyoruz. Kaynağı sağlanmış, planlaması yapılmış yatırım ve destek daha fazla iş ve gelir demektir. Bu da terörün bitirilmesine ve iç göçün durdurulmasına katkı sunacaktır.”
Koca: Son paket gerçekten dev bir paket
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca da hükumetin bir taraftan şiddete karşı güvenlik politikalarını sürdürürken, diğer taraftan da ekonomik ve diplomatik ataklarına devam ettiğini belirterek, “Son paket gerçekten dev bir paket.” dedi.
Koca, 4 yılda 140 milyarlık bir ekonomik programın son derece önemli ve içerikleri itibarıyla da son derece cazip olduğunu vurguladı.
Doğan: Bölge iş insanlarına can suyu olacak
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan ise teşvik ve yatırım paketinin bölgenin en önemli ve acil ihtiyaçları arasında bulunan sorunlara yönelik önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Şu anda konut, ulaşım, üretim tesisleri, sağlık, güvenlik birimleri ve sosyal imkanların yatırım bekleyen en önemli konular arasında yer aldığını, hükumetin projelerinin de bu ihtiyaçlara cevap verir nitelikte olduğunu belirten Doğan, şu görüşleri dile getirdi:
“Bu yatırım, bölge için şimdiye kadar planlanan iş olanaklarının oluşması, istihdamın artması ve kalifiye iş gücünün oluşturulması gibi başlıkların getireceği faydayı maksimize edecektir. Teşvik ve yatırım planları ile Doğu ve Güneydoğu şehirlerindeki fabrika, makine, teçhizat ve ticarethane gibi üretim yerlerinin kurulmasında sağlanacak sıfır faizli krediler, bölge iş insanlarına da can suyu niteliğinde olacaktır. Bu can suyu da bölgesel kalkınma ve istihdam farklarını büyük oranda ortadan kaldıracaktır. Bununla birlikte bu faizsiz kredilerin diğer bölge üreticileri için de sağlanması 2023 yılı hedeflerimizdeki kümülatif kalkınmamıza büyük katkı sağlayacaktır.” Kaynak: AA