DGS, ön lisans programlarından mezun öğrencilerin, lisans programlarına dikey geçiş yapmak için girilen sınavdır. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrenciler katılabilir. Peki DGS Başvuruları 2019 ne zaman başlıyor? DGS puan hesaplama nasıl yapılır?
DGS 2019 Başvuruları Ne Zaman?
- Başvuru Tarihleri: 26.04.2019 – 08.05.2019
- Geç Başvuru Tarihi: 21.05.2019
DGS Genel Bilgiler
- Sınav Tarı̇hı̇: 30.06.2019
- Sınav Saati: 10.15
- Sınav Süresi: 150 dakika
- Sınav Ücretı̇ : 100 TL (2018 verisi)
- Sınav İçeriği: Sayısal ve Sözel Test
DGS Başvuruları Nasıl Yapılır?
Başvurular elektronik ortamda alınacaktır. Bu konuda adayların izleyeceği yol aşağıda maddeler halinde açıklanmıştır:
a) Kılavuz ile Aday Başvuru Formunun edinilmesi
Sınava katılmak isteyen adaylar, 2019-İSG Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna, başvuru süresi içinde ÖSYM’nin internet adresinden ulaşabilirler. Kılavuzun dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.
DGS başvuru formu için buraya tıklayınız:
- Engelli/sağlık sorunu olan adayların başvurularını yapmadan önce ENGELLİ/SAĞLIK SORUNU OLAN ADAYLAR VE SAĞLIK DURUMU/ENGEL BİLGİ FORMUNUN DOLDURULMASI maddesini dikkatle okumaları, buna göre SAĞLIK DURUMU/ENGEL BİLGİ FORMUNDA yer alan durumlardan kendilerine uygun olan seçenekleri işaretlemeleri gerekir.
- Sağlık Durumu / Engel Bilgi Formu için buraya tıklayınız
b) Başvuruların nasıl yapılacağının belirlenmesi
- Merkezimiz kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunmayan adaylar; başvurularını diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklardır.
- Merkezimiz kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunan adaylar; başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla veya diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklardır.
*Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraflar geçerli fotoğraftır.
c) Başvuru Yapılacak Merkezler
Başvuru merkezlerinin adresleri, başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğrenilebilir. Başvuru merkezleri tarafından adayların başvuruları, resmî iş gününde ve resmî iş saatleri arasında alınacaktır.
DGS Başvuru Merkezleri için buraya tıklayınız:
d) Sınav ücretinin yatırılması
Adaylar, başvuru bilgilerinin sisteme kaydını yaptıktan sonra sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Adaylar sınav ücretini kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM’nin internet sayfasında e-İŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile başvuru süresi içinde yatıracaklardır.
Ödeme Yapılan Bankalar
- Akbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
- Albaraka Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
- Finansbank’ın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
- Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın tüm şubeleri, ATM ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
- Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve internet bankacılığı
- Halkbank ATM, internet bankacılığı ve şubeler
- İNG Bank’ın tüm şubeleri, internet bankacılığı (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
- Vakıf Katılım Bankası’nın tüm şubeleri ve ATM (KKTC’den başvuracak adaylar hariç)
- Ziraat Bankası sadece internet bankacılığı ve mobil bankacılık (Şubelerden ve ATM’den ücret yatırılmaz.)
Adayların Sınava Gı̇rerken Yanında Bulundurması Gereken Belgeler
a) 2019-DGS Sınava Gı̇rı̇ş Belgesı̇
Adaylar bu belgelerini, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden, sınav tarihinin yaklaşık 10 gün öncesinden başlamak üzere edinebileceklerdir.
b) Nüfus Cüzdanı Veya Türkı̇ye Cumhurı̇yetı̇ Kı̇mlı̇k Kartı Veya Geçerlı̇lı̇k Süresı̇ Dolmamış
Bunların dışında;
- Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Mavi Kartlar ile
- Pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kimlik Kartı geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilecektir.
DGS Sonuçları Nasıl Öğrenilir?
Adaylar sınav sonuçlarını, ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile öğrenebileceklerdir.
DGS Ek Yerleştirme Nasıl Yapılır?
DGS sonuçlarına göre yapılan yerleştirme sonunda adayların tercih etmemesi veya yerleştirilmesi yapılan adayların kayıt için başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar için gerek duyulduğu takdirde Yükseköğretim Kurulu kararı ile ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır.
Ön Lı̇sans Mezunı̇yet Alanlarına Göre Dı̇key Geçı̇ş Yapılabı̇lecek Lı̇sans Programları Görmek İçin Buraya Tıklayınız
DGS 2018 Soru Kitapçığı
ÖSYM, önceki senelerin soru ve cevaplarının %10’unu yayınlamaktadır. İstediğiniz senenin DGS sorularına ulaşmak için buraya tıklayınız:
Ön Lı̇sans Başarı Puanı Hesaplama
- 2018-DGS’ye başvuran adaylardan her biri için ön lisans öğrenimindeki akademik ortalama göz önünde tutularak bir Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanacaktır.
- 2018-DGS’ye başvuran adaylardan YÖKSİS’te akademik not ortalamaları bulunanların bu bilgileri elektronik ortamda YÖKSİS’ten alınarak ÖSYM arşivine aktarılacaktır. ÖBP’nin hesaplanmasında bu bilgiler kullanılacaktır.
- 2018-DGS’de Önlisans Başarı Puanı (ÖBP), aşağıdaki şekilde hesaplanarak sınav puanlarına eklenecektir: Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Önlisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük notun ÖBP değeri 40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olacaktır. 50’nin altında olan notlar 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır.
- Bu şekilde hesaplanan Önlisans Başarı Puanı merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Bütün not sistemleri doğru orantı kurularak, 100’lü not sistemine dönüştürülecektir.
DGS Puan Hesaplama
- Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınabilecek DGS puanları hesaplanacaktır.
- DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar, aşağıdaki tabloda yer almaktadır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır.
- Her iki testten de en az 0,5 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 0,5 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır.
DGS Puan Hesaplama İçin Kullanılan Standart Puanlar Ve Katsayılar
DGS Puanları | Sayısal Standart Puan | Sözel Standart Puan | Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) |
Sayısal DGS Puanı (DGS – SAY) | 3 | 0,6 | 0,6 |
Sözel DGS Puanı (DGS – SÖZ) | 0,6 | 3 | 0,6 |
Eşit Ağırlıklı DGS Puanı (DGS – EA) | 1,8 | 1,8 | 0,6 |
DGS Kılavuzunun Tamamını Okumak İçin Buraya Tıklayınız