Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi’nde bilimsel yöntemlerle yetiştirilen damızlık küçükbaş hayvanlar üreticiler tarafından kapışılırken, Edirne Ticaret Borsası tarafından dağıtılan koçlar, yetiştiricileri memnun etmedi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Teknolojik ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nde (TETAM) bilimsel olarak yetiştirilen damızlık ‘Saanen’ cinsi oğlak ve ‘Tahiroğlu’ cinsi kuzudan oluşan toplam 68 küçükbaş hayvan, açık artırmayla satışa sunuldu.
Üreticilerin kıyasıya rekabeti
TETAM’da küçükbaş hayvanların satışı için gerçekleştirilen ihalede, Saanen cinsi 43 damızlık oğlak ve Tahirova cinsi 25 damızlık kuzu, besicilerden büyük ilgi gördü. Üniversitenin bilimsel ve safkan damızlık Saanen oğlaklarının ve Tahirova kuzularının ününü duyan çok sayıda besici, ihalede birbirleriyle kıyasıya rekabet etti. İhaleye 550 TL ile 1000 TL arasında değişen fiyatlarla çıkarılan damızlık oğlaklar, açık arttırmada 2 bin TL’ye kadar alıcı buldu. 900 TL ile 1500 TL fiyat aralığında ihaleye çıkarılan Tahirova cinsi kuzular ise 3 bin TL’ye kadar satıldı.

Süt verimi yüksek iki ırk
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi ve TETAM Küçükbaş Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Türker Savaş, ihaleye Türk Saanen keçisi ve Tahirova koyunu olmak üzere süt verimi yüksek iki ırk çıkardıklarını söyledi. Türker Savaş, “Biz burada süt verimi yüksek ırkları tercih ediyoruz. Çünkü Çanakkale için koyun ve keçi sütü çok önemli. Ezine peynirimiz var. Mandıralarımız koyun ve keçi sütünü tercih ediyorlar. Besicilerin bizi tercih etmesinin sebebi ise bizim onlara garanti vermemiz. Kökenlerini, anne babalarını biliyorlar. Dolayısıyla hangi hayvanın damızlık değerinin ne olabileceğini biliyorlar. Çanakkale’de hem Tahirova koyununu hem de Saanen keçisini geliştiren ve damızlık merkezi haline getiren bir birimiz. Bunlar da üniversitemizin markaları. Saanen keçisi dediğimizde Türkiye’de ÇOMÜ akla geliyor. Tahirova için de aynısı geçerli” dedi.
Yetiştirici, koçları bakımsız buldu
Edirne Ticaret Borsası’na bağlı Canlı Hayvan Borsası’nda ise ‘Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma Projesi’ kapsamında daha önce kura ile belirlenmiş olan 95 yetiştiriciye merinos ırkı koç dağıtımı yapıldı. Yetiştiriciler, koçların yetersiz bir şekilde beslendiklerini ve bakımsız olduklarını belirterek, memnun kalmadıklarını söylediler.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan Karacabey Merinosu Halk Elinde Islah Projesi kapsamında bakanlığın çiftliklerinde yetiştirilen koçlar, Edirne’ye getirilerek, daha önce kura yöntemiyle belirlenen yetiştiricilere dağıtıldı. 95 bin lirası bakanlık tarafından karşılanan, toplam proje bedeli 122 bin 550 lira olan programa 100 merinos ırkı koyunu bulunan yetiştiriciler başvurdu.
Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı, kentte bulunan merinos ırkı koç sayısının artırılması ve kaliteli ürünlerin tüketiciye ulaştırılması için çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Sarı, “İlimizde 3 bin 585 işletmede 331 bin 173 adet küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. Küçükbaş hayvan varlığımızın 261 bin 73’ü koyun. Koyun varlığımız henüz istenen seviyede olmadığından, böyle bir projeye ihtiyaç duyulmuştur. Merinos sayısını ve kalitesini artırmak amacıyla 2015 yılında başlanan, ‘Karacabey Merinosu Halk Elinde Islah Projesi’ kapsamında, il genelinde 44 yetiştirici bulunmakta, toplam 6 bin 291 koyun ve koç için proje devam etmektedir. İlimizdeki merinos ırkı koyunların et ve süt verimlerini artırarak tüketicilerin hizmetine sunmak istiyoruz. Trakya bölgesinde koç bulmakta sıkıntı çektiğimiz için devletin çiftliklerinde yetiştirildiler” dedi.
“Koç mu aldık, ne aldık belli değil”
Kura sonucu koçlarını teslim alan yetiştiriciler ise merinos ırkının güzel bir ırk olduğunu, ancak Bakanlığın çiftliklerinde üretilen koçların bakımsız olduklarını söylediler. Yetiştiriciler, “Koç mu aldık ne aldık belli değil. Bizim aradığımız cinsler değil bunlar. Yaşı yerinde ama kendi bakımsız. Bunu sürüye salsan iş yapmaz. 1 yıl beklememiz gerekecek.” dedi.
DHA