Davos’ta gıda konuşuldu
Dünya liderlerinin buluştuğu Davos’ta en önemli konu, hava koşulları nedeniyle üretimdeki azalma ve hızla artan talep karşısında gıda fiyatları ve gıda güvenliğinin karşı karşıya olduğu tehditler oldu.
İsviçre’nin kış sporları merkezi Davos’ta 42. kez toplanan Dünya Ekonomik Forumu’nun bir numaralı gündem maddesini Avrupa ve Batı dünyasının içinde bulunduğu kriz oluşturdu. Arap Baharı ve yüksek düzeyde seyreden gıda fiyatları da Forum’un gündemindeydi. İklim değişikliği, ‘Büyük transformasyon – Yenilikleri başarabilmek’ başlığıyla düzenlenen Forum’un bu yılki gündeminde olmasa bile analistler, iklim değişikliği etkilerinin halen gündemin üst sıralarında olduğunu söyledi. Yatırım firması Green Alpha Advisors baş yatırım uzmanı Garvin Jabusch, “İklim değişikliği fiyat artışlarının ardındaki en büyük faktör. İnsanlar iklim değişikliğinin çok yavaş ve çok uzun sürelerde meydana geldiğini düşünüyor ve bu nedenle kısa vadeli ekonomik kararlar alırken bu konuyu dikkate almaya gerek duymuyor” dedi.
Reasürans devi Munich Re, 2011’in doğal felaketler nedeniyle dünya çapında 380 milyar dolar kaybın yaşandığı çok kötü bir yıl olduğunu açıkladı.
Davos’ta düzenlenen CNBC-e özel oturumunda konuşan Coca Cola CEO’su Muhtar Kent de; “Ortada dolaşan bir gerçek var. Ham maddede fiyat artışı var. Bu da enfasyonu körüklüyor. İkiye ayırmak lazım. Bir, uzun vadeli talep var. Bu daha ziyade orta sınıfın çoğalmasından kaynaklanıyor. Kısa vadeli talep de global ısınmadan, tabiat şartlarından, spekülasyondan etkileniyor. Bunların gelip geçici olduğuna inanıyorum. Krizden çıkışa çok büyük negatif etkisi olacağını düşünmüyorum” dedi.
Gıda Güvenliği
Bu yıl 90’a yakın ülkeden 2600 iş ve siyaset temsilcisini ağırlayan Forum kapsamında 26 Ocak Perşembe günü gerçekleştirilen ‘Gıda Güvenliğinin Sağlanması’ oturumunda en önemli konu, hava koşulları nedeniyle üretimdeki azalma ve hızla artan talep karşısında gıda fiyatları ve gıda güvenliğinin karşı karşıya olduğu tehditler oldu. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Josette Sheeran tarafından yönetilen oturumda, Dünya Küresel Açlık İndeksine göre günümüzde 29 ülkede 925 milyon kişinin açlık çektiği belirtildi. Buna ek olarak tarımsal üretimde iklim değişikliğinden kaynaklanan %30, gıda tedarik ve tüketim zincirinde %40’a varan kayıp olduğu kaydedildi. Nijerya Maliye Bakanı Ngozi Okonjo-Iweala, “Şayet gıda güvenliğine gereken önem verilmezse, sağlık ve eğitim alanındaki kalkınma hamleleri boşunadır” dedi.
Microsoft ve Bill&Melinda Gates Vakfı’nın kurucusu Bill Gates de tarımda inovasyon konusuyla ilgilendiklerini ve hükümetler, çiftçiler ve özel şirketler arasında yeni iş birlikleri ile küresel gıda üretiminin artacağına inandıklarını belirtti.
G20 ülkelerinin gıda güvenliği konusuna odaklanmalarını önemli bir gelişme olarak niteleyen Fransa Tarım Bakanı Bruno Le Marie ise, “Fransız başkanlığının en önemli başarısı, gıda güvenliğini G20 gündeminin üst sıralarına yeniden taşımak oldu” dedi.
Sorun iyi anlaşılmalı
Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nun beş eşbaşkanından biri olan ve G20 Gıda Güvenliği ve Tarım Çalışma Grubu Başkanlığı’nı yürüten Unilever Dünya Başkanı Paul Polman da konuşmasında, gıda fiyatlarının en az %2-3 oranında artacağı tahmininde bulundu. Polman’a göre emtia fiyatları yukarı doğru bir seyir izlemeye devam edecek ve küresel emtia fiyatlandırması üzerindeki baskı artacak. “Bunun iki önemli nedeni gıda talebinin artıyor olması, bunun yanında sürdürülebilir olmayan tarım uygulamaları ve iklim değişikliğiyle dünyada tarım için elverişli toprakların yok olmasıdır” diyen Polman, gıda-enerji-yakıt sorununun da çok karmaşık global bir sorun olduğunu vurguladı. Polman, “Bu sorunla ilgili şu veya bu şekilde sonuçlar alınsa da dünya liderlerinin sorunların ne olduğunu çok iyi anlaması gerekiyor” dedi.
Unilever Vakfı kuruldu
Unilever, Davos’ta yeni bir girişimini de açıkladı. Şirket, insanların hijyen, temizlik, temiz içme suyuna erişim, temel beslenme imkanlarıyla yaşam kalitelerinin iyileştirilmesini ve özsaygılarının artırılmasını amaçlayan Unilever Vakfı’nın kurulduğunu duyurdu. Vakfın, dünyanın önde gelen sivil toplum oluşumları Oxfam, PSI, Save the Children, UNICEF ve Dünya Gıda Programı ile tüm dünyada bir milyardan fazla insanın sağlık ve esenliğini geliştirmek ve sürdürülebilir bir gelecek yaratmak hedefiyle harekete geçtiği vurgulandı.
“Dönüşüm Gerçekleşiyor”
Davos-Klosters’deki 2012 Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantısında, paydaşlar için tarımda Yeni Vizyon’u gerçekleştirecek aksiyonların ve özel sektörün rolünün ana hatlarını çizen bir yol haritası da duyuruldu. Dünya Ekonomik Forumu Gıda Güvenliği Üst Düzey Konseyi ve dünya gıda zincirinin 26 global firmasının (AGCO, Archer Daniels Midland, BASF, Bayer CropScience, Bunge, Coca-Cola Company, Diageo, DuPont, General Mills, Heineken, Kraft Foods, Metro, Monsanto, Maersk, Mozaik, Nestle, PepsiCo, Rabobank International, SABMiller, Swiss Re, Syngenta, Teck Resources, Unilever, Vodafone, Wal-Mart Stores ve Yara International) öncülüğünde başlatılan Yeni Vizyon (Tarımda Yeni Vizyonun Uygulamaya Geçirilmesi: Dönüşüm
Gerçekleşiyor) ile pazarı temel alan yaklaşımlarla ekonomik büyüme, global gıda güvenliği ve çevresel sürdürülebilirlik konularında eş zamanlı olarak her on yılda bir %20’lik bir iyileştirmenin amaçlandığı açıklandı. Dünya Ekonomik Forumu Tüketici Endüstrileri Merkezi Genel Müdürü Sarita Nayyar, en önemli sorunun su ve gıda güvenliğinin sağlanması olduğunu belirtti. Sarita Nayyar, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki yatırımların % 50’den daha fazla arttırılması gerektiğine işaret etti.
Açlıkla Savaş Şampiyonu
Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından “Küresel Açlıkla Savaş Şampiyonu” ödülüne layık görülen Nobel Barış Ödülü sahibi Başpiskopos Desmond Tutu da ödülünü Davos’ta aldı. Ödül daha önce eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile TNT eski CEO’su ve WFP Açlıkla Savaş Elçisi Peter Bakker’a verilmişti.