Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi 5 yıllık süreçte bölgede 21 milyar liralık yatırımı öngörüyor. Geleneksel tarım ve hayvancılıktan modern, daha profesyonel tarım ve hayvancılığa geçişi sağlamamız gerekiyor.” dedi.
Malatya’daki programının ardından Elazığ’a gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Fırat Üniversitesi DAP Çiftçi Eğitim Birimi açılış törenine katıldı. Burada konuşan Yılmaz, Doğu Anadolu Bölgesi’nin temel sektörünün tarım ve hayvancılık olduğunu belirtti.
Bakan Yılmaz, “Bizim de hazırladığımız eylem planında bu ortaya çıkıyor ama artık geleneksel tarım ve hayvancılıktan modern, daha profesyonel tarım ve hayvancılığa geçişi sağlamamız gerekiyor. Katma değeri çok daha yüksek bir tarım sektörü ve buna dayalı olarak gıda sektörü başta olmak üzere sanayi sektörlerini geliştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
“Doğu Anadolu’yu iyi bir noktaya taşıyacağız”
Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) devam ettiğini hatırlatan Bakan Yılmaz, Doğu Anadolu için böyle bir plan olmadığını ve ilk defa bu dönem böyle bir çalışma yaptıklarını kaydetti.
Yılmaz, şunları kaydetti:
“Hükümetimiz bir idare oluşturdu, DAP Bölge Kalkınma İdaresi ve bir eylem planı yaptık. Bu eylem planımız 5 yıllık süreçte Doğu Anadolu Bölgesi’ne 21 milyar liralık bir yatırımı öngörüyor. Değişik sektörlerde farklı başlıklar altında 21 milyar liralık bir yatırımı öngören bir eylem planımız var ve bunu peyderpey hayata geçiriyoruz. Maalesef işte belli olumsuzluklar, bölgemizden kaynaklanan birtakım hadiseler, belli terör hadiseleri, bazı illerimizde bu çalışmalarımızı zorlaştırsa da biz ısrarla bu yatırımlarımıza devam ediyoruz. Kim ne derse desin Doğu Anadolu’yu inşallah çok daha iyi bir noktaya el birliği ile taşıyacağız.”
81 ilde yatırım destek ofisleri kuruldu
Kalkınma Bakanı Yılmaz ayrıca, Malatya’daki bir otelde düzenlenen Fırat Kalkınma Ajansı 2016 yılı Mali Destek Programları Tanıtım Toplantısı’nda konuştu. Yılmaz, “Yatırımcının işini kolaylaştırmak için 81 ilin tamamında yatırm destek ofislerini kurduk” dedi.
81 ile hizmet veren 26 kalkınma ajansının bulunduğunu anlatan Bakan Yılmaz, kalkınma ajansları sayesinde sadece merkezde veya belirli illerde değil, kalkınmayı tüm ülke sathına yaymayı hedeflediklerini vurguladı. Yılmaz, “Türkiye’nin yeni tecrübesi kalkınma ajansları, son 10 yılda hayata geçirilen önemli yeni yapılardan biri. Tüm aktörlerin kalkınma sürecine dahil edilmesi noktasında ajanslar önemli. Kalkınma ajanslarının analiz yapmak gibi çok önemli bir misyonunun bulunuyor. Ajanslarımız, yöreyle ilgili analizler yapıp, bilgiler üretiyor. Bilgi sahibi olmadan atılacak adımların çok fazla başarılı olma şansı yok. O yüzden ajanslar, kendi yerelinde ve yöresinde bilgi üreten yerler haline geldi. Ajansların ürettiği bilgilerin en az verdiği finansal destek kadar önemli olduğuna inanıyorum” diye konuştu.