Ziyareti sırasında 7 anlaşmaya imza atılan Cezayir’de konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tarım, gıda, turizm ve enerji alanlarında iş adamlarımız için önemli yatırım imkânları görülüyor. İş dünyamızın temsilcilerini Cezayir’deki bu imkânları değerlendirmeye davet ediyorum” dedi.
Cezayir’de resmi bir ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir Başbakanı Ahmed Ouyahia ile birlikte Cezayir-Türkiye İş Forumu’na katıldı.
Forumda Cezayirli ve Türk iş adamlarına hitaben bir konuşma yapan Erdoğan, Türkiye’nin geçen 15 yılda her alanda olduğu gibi ekonomide de büyük bir başarı hikâyesine imza attığını, 2008 küresel finans krizi ve 2016’daki darbe girişimi başta olmak üzere yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen ülkenin yıllık ortalama büyümesinin yüzde 5,7 olarak gerçekleştiğini söyledi.
2017 yılı için büyüme beklentisi yüzde 7,5
2017 için bu oranın yüzde 7,5 düzeyinde gerçekleşmesini beklediklerini vurgulayan Erdoğan, Türkiye’nin dünyada toplam millî gelir bakımından 17, satın alma paritesine göre ise 13. sırada olduğunu; 28 milyon 500 bini geçen istihdam sayısıyla nitelikli ve genç iş gücü bakımından da önemli bir yerde bulunduğunu kaydetti.
2002’de 36 milyar dolar olan ihracatın bugün 158 milyar dolar olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Forumda 200’e yakın Türk, 600’e yakın da Cezayirli iş adamının bulunduğuna işaret ederek, “Bu birlikteliği Türkiye ve Cezayir’in dayanışması olarak tarihe bir kayıt olarak düşmeliyiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu dayanışmayı karşılıklı yatırımlarla geliştirmenin anlamlı olacağına inandığını ifade etti.
Ticaret hacminde hedef 5 milyar dolar
Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortağı olan Cezayir’i bölgesinde siyasi ve ekonomik bir istikrar adası olarak gördüklerini belirten Recep Tayyip Erdoğan, var olan 3,5 milyar dolarlık ticaret hacmini bu potansiyellere sahip iki ülke için yeterli bulmadığını, bunu en kısa zamanda 5 milyar dolara çıkarmaları gerektiğini dile getirdi.
Cezayir’in millî enerji şirketi Sonatrach ile Türkiye’den Rönesans ve Bayegan arasında Adana’da Yumurtalık serbest bölgesinde 1 milyar dolarlık bir petrokimya yatırımı konusunda anlaşmaya varıldığını müjdeleyen Erdoğan, yılda 450 bin ton poliproplen üretecek tesisin hammaddesinin Cezayir’den tedarik edileceğini, bu tesisin faaliyete geçmesiyle Türkiye’deki cari açık konusunda ciddi bir sıkıntının aşılmış olacağını söyledi.
Tarım, gıda, turizm ve enerjide yatırım çağrısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
“Cezayir’in ekonomisinin çeşitlendirilmesi bakımından öncelik verdiği tarım, gıda, turizm ve enerji alanlarında iş adamlarımız için önemli yatırım imkânları görülüyor.
Her şeyden önce Cezayir tabii ki devasa bir yüzölçümüne sahip, öyleyse burada hakikaten çok önemli tarım, tarım endüstrisi, bu alanlarda bu yatırımları yapmak mümkün. Bu başlıklar aynı zamanda Türk özel sektörünün de güçlü olduğu alanlardır. Burada bulunanlar başta olmak üzere iş dünyamızın tüm temsilcilerini Cezayir’deki bu imkânları değerlendirmeye davet ediyorum. Yeni yatırımların iki taraf için de yarar sağlayacak ve istihdam oluşturacak ortaklıklar vasıtasıyla yapılmasından memnuniyet duyarız.”
“Tarım alanında işbirliğine hazırız”
Ziyaret kapsamında iki ülke arasında, tarım alanında iş birliğini geliştirmek ve turizm alanında ileriye dönük programlar hazırlamak amacıyla yapılan anlaşmalar da içinde olmak üzere 7 anlaşmanın imzalandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Cezayir ile tarım alanında her türlü işbirliğine açık olduğu mesajını verdi. Erdoğan, “Geçen hafta ülkemizde tarım alanında önemli teşvikleri açıkladık. Türkiye, Cezayir ile tarım alanında her türlü iş birliğine açıktır. Yine gıda, tekstil ve demir-çelik ihracatı konusunda Cezayir önemli bir potansiyele sahip” ifadelerini kullandı.