Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Şeker Kurumu ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) kapatılması konusunda, “Kapatılmaları işlevsiz olması, regülasyonlar dışında kalması, piyasaları bozucu etki yaratmasından kaynaklı” açıklamasını yaptı.
Türkiye’de Şeker Kanunu ile verilen görevleri yerine getiren Şeker Kurumu ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), 214 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanan 696 sayılı Olağanüstü Hal (OHAL) Kararnamesi ile kapatıldı. Her iki kurumun görevlerini, bundan böyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yürütecek.
“Şeker Kurumu ve TAPDK işlevsizdi”
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, Şeker Kurumu ve TAPDK’ın kapatılarak, sorumluluklarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na devredilmesine ilişkin çarpıcı bir açıklama yaptı.
Dünya Gazetesi’nin haberine göre, Ertem, son KHK ile kapatılarak, sorumlulukları Tarım Bakanlığına devredilen Şeker Kurumu ve TAPDK için, “Kapatılmaları işlevsiz olması, regülasyonlar dışında kalması, piyasaları bozucu etki yaratmasından kaynaklı” dedi.

“Dolar ve avro tasarruf için kullanılmamalı”
Ekonominin genel görünümüne ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, Merkez Bankası’nın beklentileri karşılamayan faiz kararı sonrası yapılan eleştiriler için, “Merkez Bankası enflasyon beklentilerine göre karar alıyor. Önümüzdeki dönem enflasyonda düşüş beklendiğine göre son yapılan GLP artışı bu yönde diye düşünüyorum” yorumunu yaptı.
“Son çeyrek öncü göstergeleri büyümenin devam edeceğine işaret ediyor” diyen Ertem, ortalama yüzde 7 büyümenin sürekli olacağını düşündüğünü söyledi.
Dolar kurunun yılı 3.80 civarında tamamlamasını beklediğini ifade eden Ertem, “2018 yılında dolarda ani hareketler beklemiyoruz. Kur, beklentilere paralel hareket eder. Dolar ve avro 2018 için en kaygı verici para birimleri, tasarruf için kullanılmamalı” dedi.