Koronavirüs bulaştıktan ve hastalığı atlattıktan sonra vücut sağlığını ve gücünü kazanmak için zamana ihtiyaç duyar. Ne yazık ki bazı çocuklar için durum farklı seyrediyor…
Çocuklarda çoklu sistem enflamatuar sendromu (MIS-C) adı verilen gizemli, yeni bir hastalık bu yıl dünya genelinde yüzlerce çocuğu etkiledi.
Hastalığın bir şekilde COVID-19 ile bağlantılı olduğu düşünülüyor. Koronavirüs enfeksiyonunu hafif geçiren çocuklarda dahi ortaya çıkabiliyor. Koronavirüsün hafif geçiyor olması, sonradan ortaya çıkan MIS-C sendromunun ağır geçmeyeceği anlamına gelmiyor. Bazı vakalarda ölümler dahi görülüyor.
ABD San Antonio’daki Texas Sağlık Bilim Merkezi’nde Neonataloji Uzmanı olan Alvaro Moreira, “Çocuklarda COVID-19’a bağlı klasik üst solunum yolu belirtileri olmaksızın, MIS-C sendromu gelişebiliyor. Bir çocukta hiçbir belirti olmayabilir. Kimse hastalık geçirdiğini anlamayabilir. Ancak birkaç hafta sonra vücuttaki bir ileri seviye enflamasyon durumu ortaya çıkabilir” diye konuştu.
MIS-C hakkında yapılan kapsamlı bir tıbbi araştırmaya göre, tamamı bu yıl olmak üzere Moreira ve ekip arkadaşları bu sendromun görüldüğü toplamda 662 çocuğun olduğu 40 gözlemsel çalışma belirledi. Araştırmanın sonuçları E Clinical Medicine dergisinde yayınlandı.
MIS-C vücudun farklı yerlerinde (kalp, akciğerler, böbrekler, beyin, cilt, gözler ve daha fazlası) şiddetli bir enflamasyon ile ortaya çıkıyor. Bu belirtiler Kawasaki hastalığı ve toksik şok sendromu olarak bilinen 2 diğer hastalıkla benziyor. Ancak uzmanlara göre MIS-C’deki yayılım ve genel enflamasyon daha kötü seyrediyor.
Hastalık ölümcül olabilir mi?
Aynı anda vücuttaki birçok organ sistemini etkilediği için ölümcül olabiliyor. Kalp, akciğer, sindirim sistemi ve sinir sistemini aynı anda etkileyebildiği için, doktorların hastalığı ne olduğunu belirlemesi oldukça güç.
Salgının tüm dünyaya yayılmasında 6 ayı geride bıraktığımız bu dönemde, MIS-C hastalığı hakkında doktorlar daha fazla bilgiye sahip. Buna karşın halen sendrom tam anlamıyla anlaşılmış değil. Bu hastalığı yaşayan küçük yaştaki bireylerin iyileşme sonrası uzun vadede neler yaşayacağı da henüz tam olarak bilinmiyor.
Hastalığı geçiren çocuklar neler yaşıyor?
Dünya genelindeki 662 bilinen vakadan %71’i yoğun bakıma kaldırılmış ve ortalamada 8 gün burada kalmış.
Vakaların tamamında hastalarda ateş görülmüş. Birçoğunda ise karın bölgesinde kramp veya ishal (%73,7), kusma (%68,3) görülmüş. Konjunktivit (göz nezlesi) ve kızarıklık da yaygın şekilde görülüyor.
Çalışmada ne yazık ki 11 çocuğun yaşamını yitirdiği de ifade ediliyor. MIS-C geçiren çocuklarda gözlenen ölüm oranının düşük olmasına karşın (%1,7), bu oranın COVID-19 geçiren çocuklardaki ölüm oranından (%0,09) çok daha yüksek olması dikkat çekici.