Çocukluğunuzda ailenizden ilgi ve destek görüp onlarla özgürce oynadınız mı? Çocuklukta yaşanan bu tarz tecrübeler yetişkinlerin sağlığı ve ahlaki değerlerinde büyük bir rol oynuyor.
Applied Developmental Science (Uygulamalı Gelişim Bilimi) dergisinde yayınlanan yazıda Notre Dame Üniversitesi Psikoloji Profesörü Darcia Narvaez ve meslektaşları Doçent Doktor Lijuan Wang ve Ying Cheng, çocuklukta yaşananların yetişkinlikte önemli bir rol oynadığını belirtti.
Narvaez’e göre Amerika’daki çocukların diğer gelişmiş ülkelerdeki çocuklardan daha sağlıksız olmasının nedenlerinden biri de Amerikalıların insanların doğuştan bazı ihtiyaçları olan sosyal varlıklar olduğunu unutmaları.
İnsanların çocukluk sürecinde olgunlaşmalarına yardımcı olacak şekilde ilgi ve sevgiyle büyümesi gerektiğini söyleyen Narvaez, bunun 30 milyon yıl önceye dayandığını ancak insan evrimi boyunca değiştiğini vurguladı. Çocuğu rahatlatmak, doğal perinatal deneyimler, bebek ağlamadan önce verdiği sinyallere duyarlılıkta dahil olmak üzere bebeğin ihtiyaçlarına cevap vermek, fiziksel olarak bebeğin yanında olmak ve ona sevgiyle dokunmak, anne sütüyle beslemek, bakıcıları ve arkadaşlarıyla eğlenceli etkileşimler, sevgi dolu ve dikkatli bakıcılar Narvaez’in dikkat çektiği önemli maddelerdir.
Narvaez, Wang ve Cheng yetişkinlerin çocukluklarını bu maddelere göre değerlendirmesini istedi. Ailelerinden ne kadar sevgi gördüler? Hem evde hem de dışarda özgürce oynayabildiler mi? Evde ve dışarda aile olarak bir şeyler yaptılar mı? Ailelerinin kendilerini desteklediklerini hissettiler mi?
Bu çalışma sonunda çocukluklarında ailelerinden bu tarz muamele gören yetişkinlerin diğerlerine kıyasla daha az depresyona girdikleri ve kaygılandıkları ve farklı pencerelerden bakma yeteneklerinin daha fazla geliştiği sonucuna varıldı. Çocukluk dönemlerinde ailelerinden bunları görmeyen yetişkinlerin ise ruh sağlıklarının daha kötü olduğu, sosyal ortamlarda daha stresli oldukları ve farklı pencerelerden bakma yeteneklerinin gelişmediği sonucuna varıldı.
Araştırmalarının ailelerin çocuklarının gelişimine yardımcı olacak bu ihtiyaçlarını karşılamadıkça çocukların hem sosyal hem de ahlaki açıdan zayıf kaldıklarını gösterdiğinin altını çizen Narvaez, stresle büyüyen çocukların yetişkin olduklarında bundan kurtulmalarının zor olduğunu sözlerine ekledi.
Narvaez ve meslektaşları ailelerinden ilgi ve sevgi görerek büyüyen çocukların empati kurma yeteneklerinin daha da geliştiğini, daha otokontrollü ve bilinçli olduklarını yaptıkları araştırmayla ortaya koydu.
2000 yılında Notre Dame fakültesinde Narvaez, ahlaki biliş, ahlaki gelişim ve ahlaki karakter üzerine araştırmalar yapmıştır.