“1920 yılında doğdum. Ülker markasını taşıyan ilk bisküvi üretildiğinde henüz 24 yaşındaydım. Bir zamanlar bizlerden ‘genç müteşebbisler’ diye söz ederlerdi. Bugün ise çocukların ‘bisküvici dedesi’ oldum ve bundan çok mutluluk duydum.”
Ülker Grubu Onursal Başkanı olarak 2007 yılında yazdığı mesajında böyle söylemişti. Birçok sohbetinde de bunu yinelemiş, “Birçok unvanım oldu ama ben en çok, çocukların ‘Bisküvici Dedesi’ olmayı sevdim” demişti.
Onun yanında çocukların hep özel bir yeri oldu. Kendi çocukluğu, Kırım’daki Sovyet ihtilalının etkisiyle zor geçmiş; bu nedenle Ülker’i kurduğunda “Biz her insanın, hangi ülkede yaşarsa yaşasın, güzel bir çocukluk geçirme hakkına sahip olduğuna inanıyoruz” sözünü söylemişti.
Çocukların Bisküvici Dedesi, Cumhuriyetin ilk kuşak sanayicilerinden, Türkiye’nin öncü girişimcilerinden, Ülker Grubu’nun kurucusu ve Onursal Başkanı Sabri Ülker, 12 Haziran Salı günü 92 yaşında Hakk’ın rahmetine kavuştu. Geride bir dünya markası bırakarak… Sabri Ülker, geride Yıldız Holding’i bırakırken, dünya çocuklarına da ilerde hatırlayacakları “Ülker’le mutlu anlar” bıraktı. Zaten sadece ticari bir dünya markası bırakmadığı, sevgi seliyle sonsuzluğa uğurlandığı cenaze merasimiyle de ortaya çıktı.
13 Haziran Çarşamba günü, Fatih Camii’nde öğlen namazını müteakip kılınan cenaze namazına ve onu uğurlamaya yüzlerce seveni geldi; çocuk, yaşlı, genç, iş adamı, bürokrat, Bakanlar ve hatta Başbakan…
Fatih Camii’ndeki cenaze törenine Sabri Ülker’in ailesi ve yakınlarının yanı sıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, TGDF üyesi dernek başkanları, Oltan Sungurlu, Tanıl Küçük, Halis Komili, Temel Kotil, Mehmet Yıldırım, Yıldırım Demirören, Hamdi Akın, Nihat Özdemir, Ali Müfit Gürtuna ve Firuz Kanatlı’nın da aralarında bulunduğu siyaset, iş ve spor dünyasından çok sayıda kişi katıldı.
Murat Ülker ve ailenin diğer üyeleri cenazeye gelenlerin taziyesini kabul ederken, avluda kuyruğa giren yüzlerce insan, Ülker ailesine taziyelerini iletti. Kılınan cenaze namazının ardından Sabri Ülker’in naaşı, Eski Kozlu Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Başbakan Erdoğan: “Değerli bir vakıf adamıydı”
Sabri Ülker’in vefatı nedeniyle yurdun dört bir yanından taziye mesajları yağdı. Başbakan Erdoğan taziye mesajında; “Sayın Sabri Ülker, ürettiği tesisler ve markalarla ekonomimizin büyümesine, ülkemizin uluslararası tanıtımına eşsiz katkılar sağlayan, servetini hayır ve hasenat yolunda harcayan değerli bir iş adamı, değerli bir vakıf adamıydı. Merhum Sabri Ülker’e Allah’tan rahmet niyaz ediyor, geride kalan ailesine, yakınlarına, tüm sevenlerine sabır ve başsağlığı niyaz ediyorum.” dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek de mesajında merhum Sabri Ülker’in “Gelecek nesillere daha iyi bir Türkiye bırakılması için sahip olduğu imkanları her zaman kullanan bir iş adamı” olduğunu ifade etti. Bakan Binali Yıldırım ise Sabri Ülker’in ömrü boyunca çalışan, çabalayan, bu ülkenin insanına iş, aş sağlamak için, bu ülkenin kalkınması, refahı için üreten bir insan olduğunu belirtti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu ise Sabri Ülker’in vefatı nedeniyle büyük üzüntü duyduğunu belirterek, Ülker’in iş dünyasındaki başarısının herkes için bir rol model olduğunu, Ülker Grubu ile ülke ekonomisine ve istihdamına çok büyük katkılarda bulunduğunu kaydetti.