Tam tahıllı ekmek ve makarna gibi gıdalar bir süredir hayatımızda. Rafine tahılların lif, mineraller ve vitaminler gibi besin öğelerinin bir kısmını kaybettikleri biliniyor. Peki çocuğunuz veya aileniz yeterince tam tahıllı gıda ile besleniyor mu?
Tam tahıl nedir?
Tam tahıllar üç kısımdan oluşur:
- Kepek
- Tohum
- Endosperm (rafine tahıllar sadece endospermi içerir)
Kepek ve tohum, vücudunuzun sağlıklı kalmasına, cildinizin parlamasına ve saçınızın parlak olmasına yardımcı olur. Tam tahılların sağlıklı bir diyetin parçası olarak dahil edilmesi, kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanser türlerinin riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Arpa, kinoa, yulaf, kahverengi pirinç veya tam tahıllı makarnalar, bazı ekmekler bazı tam tahıllı yiyeceklerdir. Satın aldığınız yiyeceklerin etiketlerini okurken, “tam tahıllı” kelimesine dikkat edin. Ayrıca, daha az ilave şeker içeren lif bakımından zengin ürünler seçin.
Tam tahıllı gıdaların faydaları ile ilgili her şey için bu yazımıza mutlaka göz atın! Tam tahıllı gıdaların faydaları!
Bu ürünlere dikkat edin!
Tam tahıl içeren ürünler satın alırken bilinçli bir tüketici olmalısınız. Etiketlerinde aşağıdaki ibareler bulunan ürünler genellikle tam tahıllı değildir. Bu ürünleri satın alırken dikkatli olmalısınız;
- Çok taneli
- Taş değirmende öğütülmüş,
- %100 buğday
- Kırık buğday
- Yedi taneli
- Kepekli
Ayrıca ürünün rengi tam tahıllı bir ürünü seçmek için güvenilir bir yol değildir. Bazen pekmez veya eklenmiş diğer içerikler hoş kahverengi renkte bir ürün ortaya çıkmasını sağlar.
Çocuklar için tam tahıllı ürünler
Çocuklarda test edilmiş çok çeşitli tam tahıllı atıştırmalık seçenekleri vardır. Peynir veya elma dilimleri ile doldurulmuş tam tahıllı ürünler hazırlayabilirsiniz. Ya da çocuklar yemek yemeye devam ederken, bir fincan tam tahıllı gevrek ile kurutulmuş meyve ve fındıkları karıştırarak çoçuğunuza sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.
Hangi ürünlerden vazgeçebilirsiniz?
Tam tahıllı ürünler ile şu gıdaları değiştirmeye çalışın;
- Rafine tahıllar
- Beyaz ekmekler
- Makarnalar
Tam tahıllı ürünler veya gıdalar ailenizin damak tadına uymuyor ise bu gıdaları kademeli olarak hayatınıza sokabilirsiniz. Herkesin damak tadına tam olarak uyuncaya kadar tam tahıllı yiyecekleri ve alıştıkları rafine tahıllı gıdaları birleştirebilirsiniz. Ancak günlük olarak tükettiğiniz tahıl miktarının en az yarısının tam tahıllı ürünler olmasını kendinize hedef olarak belirlemelisiniz. Özellikle çocuklarınızın okul kantinlerinden veya marketlerden aldığı ürünler konusunda bilinçlenmesini ve tam tahıllı ürünleri seçmesini teşvik edebilirsiniz.