Yapay zeka ve robotik alanlarındaki gelişmelerle birlikte tarım sektöründe robotlar en karmaşık işleri dahi yapmaya başladı.
Çiftçi robotlar adım adım insanların yerini almaya başladı
BBC tarafından yayınlanan bir videoda, geliştirilen traktöre bağlı robotların kamera yardımıyla araziyi taradığı, yabani otların yerini belirlediği ve topraktan çekip çıkardığı görülüyor.
Geçmişte çok sayıda çiftçiyle 3-4 günde yapılabilecek işleri robotlar birkaç günde bitirebiliyor. İlk bakışta sevindirici gibi gelen bu gelişmenin halen önemli bir geçim kaynağı olan çiftçiliği nasıl etkileyeceği endişe konusu.
Robotların toplumları dönüştürecek
Örneğin Hindistan’da halkın %55’i tarım ve ilgili sektörlerde çalışıyor. Çiftçi robotların insanların yerini tamamen alması halinde, bunun toplum üzerinde sosyal etkileri de olacak.
Tarımda teknolojik dönüşüm sonrasında tarım ve ilgili sektörlerin önemli bir kapladığı ülkemizin bundan nasıl etkileneceği de önemli bir soru.
Geliştirilen robotlarla yalnızca yoğun emek gerektiren işler değil; toprağın nemini ve kimyasal bileşimini ölçme gibi teknik bilgi isteyen işler de yapılabiliyor.
Robotlar cep telefonu uygulamalarıyla kontrol edilebiliyor
Üstelik bu teknolojiler geliştirilirken kullanım kolaylığı da göz önünde bulunduruluyor. Toprak sahipleri robotları akıllı telefon uygulamalarıyla kontrol edebiliyor; tarlaları haritada işaretleyip bizzat gitmelerine gerek kalmadan ürünlerin ekilmesinden hasat edilmesine süreçleri kontrol edebiliyor.
Uzmanlara göre şu anda bir robot, 7 ile 14 kişinin yapabileceği işi tek başına yapabiliyor. Teknolojinin denendiği arazideki toprak sahipleri ise teknolojiden oldukça memnun olduklarını ifade ediyor.