Limon ihracatının yasaklanmasının tüketici, üretici ve ihracatçıyı mağdur ettiğini belirten CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, limon bahçesinden iktidara, “Limon ihracatındaki yasağı kaldırın” diye seslendi.
Adana Karataş Ovası’nda Ağustos ayında hasat yapılacak limon bahçelerini gezip, incelemelerde bulunan CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, iktidara seslendi.
“Limon üreticisi tedirgin”
Aynı zamanda ziraat mühendisi olarak üretici ve ihracatçılardan bilgi alıp limonda yaşanan süreci yorumlayan Barut, “Koronavirüs günlerinde ülke gündemini çok meşgul eden, son günlerin popüler konusu haline gelen limon hasadı, bölgemizde 4 ay sonra başlayacak. Ancak hasada az süre kala üreticiler, tüketiciler ve ihracatçılar çok tedirgin” diye konuştu.
Geçen hasat döneminde dalında 1 kilogram limonun 2-2.5 liradan satıldığını ve salgın öncesi ise 5 liraya yükseldiğini anımsatan Ayhan Barut, “Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ilan etmesiyle birlikte limon fiyatları bir anda 15-20 liraya kadar çıktı. 7 Nisan 2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 31 Ağustos 2020 tarihine kadar genelgeyle limon ihracatını ön izne bağladı, yani yasakladı. Ancak şunu göz ardı ettiler; ihracatçının elinde 100 bin tonun üzerinde depoda bekleyen limon vardı. Şu anda limon ihracatı ön izne bağlı olduğu için büyük kısmı çürümeye terk edildi” şeklinde konuştu.
“Limondaki ihracat yasağı derhal kaldırılmalı”
Ağustos ayı ortası ve sonlarına doğru yeni hasat sezonunda Türkiye’nin 1 milyon 100 bin tonun üzerinde yeni limon üreteceğini ifade eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Hasat yaklaşırken depolarda bekleyen limonu tüketmezsek yeni ürünleri nasıl tüketeceğiz? Üreticiyi, tüketiciyi, ihracatçıyı mağdur etmemeliyiz. Tarım bir zincirdir. Zincirin halkalarından birisi koptuğunda sistem tamamen bozulur. Hasadı yaklaşan limonda hasadı rahat geçirmek ve ürünün en az yarısını ihraç etmek için eldeki limonların üzerindeki ihracat yasağını derhal kaldırmak gerekiyor. İhracat yasağı kararı alıyorlar ama önünü arkasını düşünmüyorlar. Tarımsal üretimde ulusal ölçekte planlama yapılması, üreticinin ve tüketicinin mağdur olmaması için etkin politikalar geliştirilmesi gerekiyor.”