Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasının yüzde 2,5’a indirilmesinin ardından CHP’li milletvekilinden NBŞ Teklifi geldi. CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, NBŞ kullanılan gıdaların üzerinde bunun açık bir şekilde yer alması ve bu ürünlerin ayrı raflarda “NBŞ kullanılan ürünler” adı altında satılmasına ilişkin kanun teklifi verdi.
CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kullanılan gıdalarda bunun ambalajlarda açık, anlaşılabilir ve görülebilir bir şekilde yer alması ve marketlerde ayrı raflarda “NBŞ kullanılan ürünler” adı altında satılmasını öngören kanun teklifini, TBMM Başkanlığına sundu.
“Vatandaşımızın sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişim hakkı var”
Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi sonrası daha çok tartışılır hale gelen, gıda ürününde Nişasta Bazlı Şeker kullanımına ilişkin, vatandaşların sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişim hakkı olduğunu vurgulayan Emecan, NBŞ üretim kotasının yüzde 2,5’e düşürülmesinin çözüm olmadığını, asıl sorunun 1 milyon ton civarında olduğu tahmin edilen NBŞ tüketiminin azaltılması olduğunu bildirdi.
Üretim kotası dışındaki ihtiyacın ithalat yoluyla karşılandığını, NBŞ tüketiminin azaltılmasının başta çocuklarımız olmak üzere, toplum sağlığı açısından önemli olduğuna dikkat çeken Emecan, tüketicinin bilinçlenmesinin ve tükettiği gıdanın içeriğini açıkça bilmesinin önemli olduğunu kaydetti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, insan sağlığını yakından ilgilendiren bu teklife duyarsız kalmayacağına inandığını dile getiren Emine Gülizar Emecan, 31 Mart seçimleri sonrası teklifin gündeme alınarak bir an önce kanunlaşmasını beklediğini ifade etti.
CHP’li milletvekilinden NBŞ Teklifi!
CHP’li Emecan, 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi’nde, kanunun 187’inci maddesine şu fıkranın eklenmesini önerdi:
“4/4/2001 tarihli ve 4634 sayılı Şeker Kanunu kapsamında yurt içinde üretilen veya ithalata konu olan şeker türlerinden (beyaz şeker, yarı beyaz şeker, rafine şeker, ham şeker ve kahverengi şeker olarak sınıflandırılan, pancar veya kamıştan üretilen kristallendirilmiş sakaroz ile nişasta kökenli izoglukoz, likid ya da kurutulmuş halde glukoz şurubu, sakaroz veya invert şeker veya her ikisinin karışımının suda çözünmesinden meydana gelen şeker çözeltisi ve invert şeker şurubu ile inülin şurubu) herhangi birini içeren ürünlerde, kullanılan şeker türünün, ürün ambalajının en çok görülen yüzeyinde ve bu yüzeyin yüzde beşini kaplayacak biçimde yazılması zorunludur. Nişasta kökenli şeker içeren ürünler, perakende satış işletmelerinde, diğer ürünlerden ayrı raflarda satışa sunulur ve bu raflarda “Bu ürünler nişasta kökenli şeker içerir!” uyarısına yer verilir. Ambalajsız ürün satışlarında, ürünün içerdiği şeker türünün etiket üzerinde belirtilmesi zorunludur.”
Teklifte, aynı kanunun 297’nin de “MADDE 297- 186 ncı madde ile 187 nci maddenin birinci fıkrasında sayılan fiilleri işleyenler, üç aydan altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 187 nci maddenin ikinci fıkrasına aykırı hareket eden işyerleri, bir hafta süreyle faaliyetten men edilir; eylemin tekrarlanması hâlinde bu işyerlerinin ruhsatları, ilgili mevzuattaki hükümler çerçevesinde yetkili merci veya mülki idare amirince iptal edilerek işyeri kapatılır” şeklinde değiştirilmesi öngörülüyor.