Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınması sonrasında dövizdeki dalgalanmadan kimlerin kazanç sağladığını ve oluşan kamu zararının boyutunun ortaya çıkarılması için TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını isteyen CHP, “Kim bu fırsatçılar?” diye sordu.
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve arkadaşları, Merkez Bankası Para Kurulu’nun 18 Mart 2021 tarihli faiz artırımı kararı ile Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın 20 Mart 2021 tarihinde görevden alınması arasında geçen 48 saatte kimlerin yüksek miktarda döviz satın aldığının araştırılması için Meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.
“Dolar zenginlerinin serveti arttı”
TBMM Başkanlığı’na sunulan önergenin gerekçesinde, şunlar kaydedildi:
“Merkez Bankasında son 20 ay içerisinde üçüncü başkan değişikliği yaşanmış oldu. Değişikliğin yarattığı tedirginlik ise ilk işlem gününde döviz kurunun artmasıyla kendini gösterdi. Dolar kuru yüzde 15’i aşan yükselişlerle 8,47 seviyelerini gördü. Benzer hareketlerin yaşandığı avro/TL de 10 liranın üzerine çıktı. Durumdan Borsa İstanbul da nasibini aldı.
Bu müdahaleler bazı kişilere yaradı. Yani kur 8,40’ın üzerinde iken doları bozdurup ertesi gün kur düştüğünde tekrar döviz alan büyük çapta dolar zenginlerinin serveti durduk yerde arttı.
“Kim bu fırsatçılar?”
Kimler bu dalgalanma döneminde döviz satın aldı? Kimler bu krizi fırsata çevirdi? Kamu adına denetim görevi yapan Yüce Meclis, tüm bu soruların yanıtlarını araştırıp acilen kamuoyu ile paylaşmalıdır. Çünkü TL’nin diğer yabancı para birimleri karşısında sadece 1 kuruş değer yitirmesi, Türkiye’nin brüt dış borcunun TL karşılığını 4 milyar 310 milyon lira birden yükseltiyor. Bu durum, 1 kuruşluk artışın bile ekonomiye ne denli büyük zarar verdiğini gözler önüne seriyor. TL cinsi dış borçlanma dışarıda tutulsa dahi 1 kuruşun yansıması 4 milyar liranın üzerinde kalıyor.
Başkanlık sistemiyle birlikte hem ekonomide hem de siyasette, Meclisin onayına sunulmadan alınan kararlar, piyasaları ve gündemi derinden etkiliyor. Bu nedenle Türkiye ekonomisi Cumhuriyet tarihinin en kötü dönemini yaşıyor.”
CHP’nin önergesinde, Merkez Bankası Başkanının istifasının hemen sonrasında, kimlerin bundan kazanç sağladığının belirlenmesi, oluşan kamu zararının boyutlarının ortaya çıkarılması ve alınması gereken önlemlere ilişkin, Anayasanın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması talep edildi.