Avrupa Uzay Ajansı ESA türünün ilk örneği olan bir teleskobu uzaya gönderdi. CHEOPS kısa adıyla anılan teleskop, Güneş Sistemi dışındaki bilinen gezegenleri detaylı şekilde inceleyecek. Bu son adım, sistemimizin dışındaki dünyaları bulma amacından, şimdiye kadar bulunan 4000 kadar gezegenin detaylı şekilde incelenmesi yönünde bir açılım anlamına geliyor.
Güneş Dışı Gezegenleri Nitelendirme Uydusu anlamına gelen Characterising Exoplanet Satellite ifadesinin kısaltması olan CHEOPS uydusu 50 milyon Avro’ya mal oldu. Fransız Guyanası’ndan bir Soyuz roketi ile 18 Aralık 2019’da uzaya gönderilen 300 kiloluk uydu, Dünya’nın 700 kilometre üzerinde bir yörüngede işleyecek. Uydunun ana cihazları sürekli dünyanın karanlık yüzüne dönük olacak ve bu sayede güneş ışığından etkilenmeyecek.
Tek bir kamerası olan CHEOPS, transit metoduyla, yani gezegen çevresinde döndüğü yıldızın önünden geçerken ışıkta yaşanan azalmanın ölçülmesi yoluyla belirlenmiş olan gezegenlere odaklanacak. Yeni teleskop bu gezegenlerin boyutlarını ve atmosferlerini inceleyerek sistemimiz dışındaki gezegenlerin oluşum sürecine ışık tutacak.
CHEOPS görevi 3 buçuk yıl sürecek
CHEOPS’un bilimsel görevi 2020 yılının Nisan ayında başlayacak ve 3 buçuk yıl sürecek. Teleskop bu süreçte 300 ile 500 kadar gezegeni inceleyecek. Gezegenler arasında dünya boyutunda olan gezegenler yanında Uranüs ve Neptün gibi buz devlerinden biraz daha küçük gezegenler de yer alacak.
CHEOPS gelecek yıllarda başlayacak ve dış dünyaları araştıracak bir dizi görevin ilki olacak. Diğer görevler arasında NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’nun 2020’de başlayacağı ve yine ESA‘nın 2028’de uzaya göndereceği ARIEL uydusunun yürüteceği çalışmalar yer alıyor.