TÜKÇEV, çevre bilinci konusunda toplumu uyarıyor
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, TÜKÇEV’in düzenlediği “Sivil Toplum Gözüyle Tüketici ve Çevre Bilinci” Konferansı’nda, Türkiye’nin imza koyacağını açıkladığı Kyoto Protokolü’nü anlattı.
Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı (TÜKÇEV) tarafından, 7 Haziran’da İstanbul Ceylan Intercontinental Otel’de düzenlenen ”Sivil Toplum Gözüyle Tüketici ve Çevre Bilinci Konferansı”, kamu, üniversite, sanayi ve sivil toplum temsilcilerini bir araya getirdi. Gündeme, tüm dünya ülkelerinin sera gazı salınımlarını “belli oranda” azaltmayı amaçlayan ve Türkiye’nin imza koyma niyetini açıkladığı Kyoto Protokolü damgasını vurdu. Konferansta ayrıca, TÜKÇEV ve Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) işbirliğiyle düzenlenen “Çevrenize İyi Bakın” konulu fotoğraf yarışmasında dereceye giren eserlerin sahipleri de ödüllerini aldı.
Konferansın açılışında yaptığı konuşmada Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu; Türkiye’nin, Kyoto’dan önce Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne (BMİDÇ) 24 Mayıs 2004 tarihi itibariyle taraf olduğunu, ancak Kyoto Protokolü’nü bir takım mükellefiyetler yüklediği gerekçesiyle o dönem imzalamadığını belirtti. BMİDÇ’ye taraf olunduktan sonra hükümet tarafından oluşturulan İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu’nda, Kyoto’ya taraf olmanın Türkiye açısından önemi ve getirilerinin ele alındığını söyleyen Eroğlu, “Sonuçta taraf olmamızın uygun olduğu anlaşıldı. Tasarı, Başbakanlık tarafından da Meclis’e sevk edildi. İşin önemi açısından taraf olmamız gerekiyordu” dedi. Eroğlu konuşmasının sonunda, TÜKÇEV’in Çevre Haftası nedeniyle düzenlemiş olduğu konferansın çevre konusunda tüm kesimleri bir araya getirmesinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Çok yerinde bir karar
Konferansla, çevre kirliliği ile mücadelede tüm kesimleri bir araya getirerek, çevre konusunda toplumu uyarmayı amaçladıklarını belirten TÜKÇEV Başkanı Beyhan Aslan yaptığı açılış konuşmasında; “AB ile müzakere sürecinde Türkiye’yi çok zorlayacak ve maliyeti en yüksek konu, çevredir. Yönetilmesi ve denetlenmesi en zor politikalardan biri olan çevre politikalarının sorumluluğunu taşıyan ve teknokrat yapısı siyasete ağır basan bakanımızın başarılı olacağına inanıyoruz” dedi. Aslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yıllardır sivil toplum örgütlerinin özlemi, Türkiye’nin Kyoto Protokolü’nü imzalamasıydı. Protokolün imzalanması için hükümete sevk etmeniz, ülkemiz, içinde bulunduğumuz AB süreci ve insanlık açısından çok ciddi bir gelişmedir. Bu girişiminizi kutluyoruz. İmza sonrası; gelişmekte olan ülkemizin kalkınmasına engel teşkil edecek, maliyet artırıcı sorunların diplomatik girişimlerle hafifletileceğine inanıyoruz. Kalkınma ve çevre politikalarının birlikte ele alınması felsefesi bunu gerektirir. Nimette ve külfette eşitlik adaletin gereğidir”.
TUKÇEV düzenlediği fotoğraf yarışmasıyla çevreye daha bilinçli bakılmasını sağlamayı amaçlıyor.
Çevre için acil çözüm
TOBB-ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Şahin’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak katılan Unilever Türkiye, Orta Asya, Kafkasya ve İran Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Karaca, çevre sorunlarının dünyanın acil çözüm bekleyen en önemli problemi olduğuna dikkat çekti. Karaca; tüketicinin sanayiciden çevre konusunda doğal olarak katkı beklediğini, çevre koruma sistemlerinin sanayi açısından maliyeti yüksek bir çözüm olmasına rağmen, tüketiciyle kurulacak iyi bir iletişimle rekabete karşı avantaj sağlayabilecek en iyi araç olduğunun altını çizdi. Unilever’in çevre politikasının “Sürdürülebilirlik” temeli üzerine oturtulduğunu belirten Karaca, Unilever Türkiye’nin 2000 yılından 2007 yılına kadar üretimlerinde, kükürtdioksit emisyonunu %93, karbondioksit salınımını %47, enerji tüketimini %52, katı atık miktarını %65 ve su tüketimini %53 gibi çok önemli oranlarda azalttıklarını ifade etti. İzzet Karaca, Unilever Türkiye olarak çevreye verdikleri etkiyi azaltma felsefelerinin başında “Kirliliği üretmemek” ve “Kaynağında ayırıp geri kazanım/arıtma” ilkelerinin geldiğini belirtti.
Tüketici eğitimi önemli
Konferansın diğer konuşmacıları olan Çevre ve Orman Bakanlığı Hava Yönetimi Dairesi Başkanı Dr. Mustafa Şahin “İklim Değişikliği, Kyoto Protokolü ve Türkiye”; Tüketici ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü’nden Tüketici ve Rekabet Uzmanı Fatma Çağlar “Tüketici Bilincinin Tesisinde Kamu-STK İşbirliği” ve Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketici Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müberra Babaoğul’da “Tüketici Eğitimi ve Çevre Bilinci” konularında katılımcılara bilgi verdiler.
Çevreye duyarlı fotoğraflar
TÜKÇEV ve TFMD işbirliğiyle düzenlenen “Çevrenize İyi Bakın” başlıklı fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu verdi.
“Kuraklık Dağlara Doğru” adlı eseriyle Zaman Gazetesi Foto Muhabiri Ali Ünal’a “İnsan ve Çevre Fotoğrafı” kategorisinde birincilik ödülü verildi. İkincilik ödülünü, Milliyet Gazetesi Foto Muhabiri Ercan Arslan, üçüncülük ödülünü ise Gerçek Gazetesi Antalya muhabiri Erdoğan Öztürk aldı. Yarışmanın “Foto Röportaj” kategorisinde birincilik ödülünü serbest foto muhabiri Baran Özdemir, ikincilik ödülünü Anadolu Ajansı Foto Muhabiri Sinan Gül, üçüncülük ödülünü de OM Medya’dan Zeynep Bölükbaşı aldı.