Nisan ayı bütçe açığı 2,8 milyar TL olarak gerçekleşirken, Ocak-Nisan döneminde bütçe açığı 23,2 milyar TL oldu. Geçen yıl aynı dönemde bütçe açığı 17,9 milyar TL olmuştu.
2018 yılı Nisan Ayı Bütçe gerçekleşmeleri, Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından açıklandı.

Bütçe açığı
Buna göre, Nisan 2017’de 3 milyar TL olan bütçe açığı, bu yıl Nisan ayında 2,8 milyar TL olarak gerçekleşti. Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre bütçe gelirleri, yüzde 21,8 oranında artarak 64,6 milyar TL, bütçe giderleri ise yüzde 20,3 oranında artarak 67,4 milyar TL oldu.
Ocak-Nisan döneminde bütçe açığı 23,2 milyar TL olarak gerçekleşti. Geçen sene aynı dönemde bütçe açığı 17,9 milyar TL olmuştu. Ocak-Nisan 2018 döneminde bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,3 oranında artarak 232 milyar TL, bütçe giderleri ise yüzde 18,3 oranında artarak 255,2 milyar TL olarak gerçekleşti.
Vergi gelirleri
Nisan ayında vergi gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,5 oranında artarak 45 milyar TL olurken, gelir vergisi tahsilatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 39,7 oranında artarak 11,6 milyar TL’ye yükseldi. Özellikle istihdamdaki artışa bağlı olarak ücretler üzerinden alınan gelir vergisi tevkifatı yüzde 18,9 arttı.
Dahilde alınan KDV tahsilatı Nisan ayında yüzde 7,4 oranında artış gösterirken, bununla birlikte dahilde alınan brüt KDV tahsilatının yüzde 25,9 artması ekonomideki canlılığa işaret etti.
Nisan ayında ihracat kaynaklı yapılan KDV iadeleriyle indirimli orana ilişkin KDV iadeleri bir önceki yıla göre yüzde 48,1 oranında artış gösterdi. Bakan Naci Ağbal, “Bu artışta KDV iadelerinin hızlandıran düzenleme ve uygulamalarımız etkili olmuştur. Bu yolla işletmelerimize kaynak noktasında önemli bir katkı sağladık” ifadelerini kullandı.
Nisan ayında ÖTV gelirleri yüzde 19,8, ithalde alınan KDV yüzde 16,7, BSMV yüzde 26,1, damga vergisi yüzde 24,9 ve harç gelirleri yüzde 19 oranlarında arttı.
“Vergi gelirlerinde yıl sonu hedefleri aşılacak”
Nisan ayı vergi gelirleri performansının, yılsonu vergi gelirleri gerçekleşmesinin bütçe hedeflerinin üzerinde gerçekleşeceğini teyit ettiğini vurgulayan Ağbal, şöyle devam etti:
“Ocak-Nisan döneminde vergi gelirleri yüzde 20,3 ile yüksek artış performansı sergilemiştir. Bu artışta başta gelir, kurumlar vergisi, ÖTV ve KDV olmak üzere hemen hemen tüm vergi kalemlerindeki yüksek artışlar etkili olmuştur. Ayrıca KDV iadelerinde görülen yüzde 33,3 oranındaki yüksek artışa rağmen toplam KDV tahsilatı bu dönemde yüzde 19 artmıştır. Ocak-Nisan döneminde yaşanan olumlu gelişmeler vergi gelirlerinin bütçede öngörülen gelir hedefinin üzerinde gerçekleşeceğine işaret etmektedir.
Ayrıca, bu dönemde hazine portföyü ve iştirak gelirlerinde de 12,4 milyar TL ile beklentinin üzerinde tahsilat sağlanmıştır.”
Kamu yatırımlarının etkisi
Gerek Nisan gerekse Ocak-Nisan döneminde bütçe giderleri içerisinde sermaye giderleri ve sermaye transferi harcamalarının yüksek bir seyir gösterdiğine vurgu yapan Maliye Bakanı Ağbal, “Bu dönemde gerek ulaştırma sektöründe, gerek enerji, sulama ve tarım sektörlerinde ve gerekse eğitim ve sağlık sektörlerinde kamu kurumlarımızın yatırımları hızlandırma noktasındaki çalışmalar bu gelişmede belirleyici olmuştur. Bu yatırımların hızla tamamlanması ve hizmete girmesi sayesinde ekonomide verimlilik ve üretkenlik artacak, vatandaşlarımız refahı yükselecektir” değerlendirmesini yaptı.
Kamuda çalışan taşeron işçilerin kamuya geçişinin Nisan ayı içerisinde tamamlanmasıyla birlikte, söz konusu personelin aylıklarının bütçenin personel giderleri kalemlerinden ödenmeye başlandığını kaydeden Ağbal, “İlk dört aylık bütçe gerçekleşmeleri 2018 yılı bütçe hedeflerine göre olumlu seyrini sürdürmektedir. Yılsonu itibarıyla bütçe gerçekleşmelerinin hedefler doğrultusunda oluşmasını sağlamak üzere gerekli çalışmalar sürdürülecektir” ifadelerini kullandı.