Anadolu’da yüzlerce yıllık bir geleneğe sahip olan aşure, bir yandan komşuluk ilişkilerini güçlendiriyor bir yandan da geçmişimizle güçlü bir bağ kurmamıza vesile oluyor. Bakliyat sektörü, bu yıl 9 Eylül’de rastlayan Aşure Günü için “Aşure yapmaya zamanım yok!” diyenlere pratik çözümler de sunuyor.
Muharrem ayının 10. Günü kutlanan Aşure Günü, bu yıl 9 Eylül’e rastladı.
Yüzlerce yıllık bir gelenek: Aşure Günü
Aşure Günü, Anadolu’da yüzlerce yıldır devam eden bir gelenek. Ancak özellikle şehir yaşamının hızlı temposu, aşure geleneğini yaşatmayı giderek daha da zorlaştırıyor.
Ancak pişirilen aşurenin dağıtılmasıyla giderek unutulmaya yüz tutan komşuluk ilişkilerini yılda bir kez de olsa canlandıran aşure yapımı için bakliyat sektörü pratik çözümler de sunuyor.
Aşure yapmak için pratik çözümler
Türk mutfağında bakliyat ürünleriyle hazırlanan yüzlerce tarif bulunduğunu ancak satışların özellikle kış aylarında artış gösterdiğini anlatan Duru Bulgur Gıda Mühendisi Ece Duru, mevsim etkisinin dışında özellikle aşure gününün yaklaştığı tarihlerde bakliyat talebinde gözle görünür bir hareketlenme gözlemlediklerini dile getirdi.
Aşurenin Türk halkının en çok beğendiği lezzetlerden biri olduğuna değinen Duru, içeriğindeki buğday, nohut, fasulye gibi ürünlerin pişirme sürelerinin uzun olması nedeniyle, özellikle şehirli kadınların aşure hazırlamaktan uzaklaşmaya başladığını söyledi.
Ece Duru, şunları kaydetti:
“Şehir yaşamında çalışan kadınların en büyük problemi, yemek hazırlamak için yeterli zamanı bulamamaları… İş ve ev yaşamı arasındaki ağır tempoda aşure gününde tatlı hazırlamak, her geçen yıl daha da zorlaşıyor. Özellikle bakliyat ürünlerinin pişirme ve saklama süresinin uzun olması, aşure günü gibi geleneklerin yaşatılmasını güçleştiriyor. Aşure geleneğini ayakta tutmak için Duru Pratik’in haşlanmış buğday, nohut ve fasulye gibi ürünleriyle doğal ve sağlıklı çözümler sunuyor, günümüzde aşureyi daha pratik bir şekilde hazırlamayı mümkün hale getiriyoruz.”