Araştırmacılar buğday verimini arttırma potansiyeline sahip yeni enzimler keşfetti.
Araştırmacılar yaygın bulunan bir enzimin üstün nitelikli formunu içeren türler sayesinde buğday veriminin önemli derecede arttırılabileceğini açıkladı. Araştırma Ocak 2016’da Journal of Experimental Botany isimli, bitki araştırmalarındaki önemli ve yeni konularla ilgili yayın yapan dergide yayınlandı.
Lancaster Üniversitesi, Rothamsted Araştırma ve Uluslararası Mısır ve Buğday Islah Merkezi (CIMMYT) fotosentezi ve ürün verimini arttırma yeteneğini keşfetmek için Rubisco olarak bilinen, doğal yollarla oluşan bitki enzimini araştırdı.
Dünyanın en eski tarım araştırma merkezlerinden biri olan Rothamsted 170 yıla yakın bir süredir en yeni bilimi ve inovasyonu sunmaktadır. Uluslararası Mısır ve Buğday Islah Merkezi ise buğday ve mısır çiftçiliğinin sürdürülebilir gelişimiyle ilgili araştırmalar yapan, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur.
Araştırma
25 buğday genotipinin fotosentezini ölçen ekip yakın akraba olan genotipler arasında dahi farklılıklar olduğunu belirledi. Fotosentezi arttıracak üstün nitelikli Rubisco enzimlerini tanımlamak için tüm türler incelendi.
En etkili Rubisco’nun Aegilops cylindrica (kirpikli ot) ve Hordeum vulgare (arpa) olarak bilinen bitkilerde bulunduğu belirlendi. Her 2 bitki de gelecek vadeden Rubisco katalitik özelliklerine sahiptir. Fotosentezi ve sonuç olarak buğdaydaki tane verimini arttırma amacıyla bu özelliklerin incelenmesi gerekmektedir.
Yeni enzimler buğday fotosentezini %20 arttırabilir
Araştırmacılar ‘modeller yeni enzimlerin buğdaya dahil edilmesi durumunda fotosentezin bazı saha koşullarında %20 artacağını gösterdi’ dedi.
Lancaster Çevre Merkezi’nden (LEC) Prof. Martin A. J. Parry araştırmayla ilgili yorum yaptı ve şunları söyledi: “Fotosentez bitkilerin atmosferdeki karbondioksiti yediğimiz şeylere dönüştürme yoludur. Fotosentez verimini arttırmak büyük bir hedef gibi görünebilir, ancak dünyada iklim değişirken büyüyen bir küresel nüfusu beslemek için gereken ürün verimi artışını sağlamanın en iyi yolu budur.”
Lancaster Çevre Merkezi’nde gıda güvencesine yönelik bitki bilimleri öğretim üyesi olan Elizabete Carmo Silva ise şunları söyledi: “Hem kirpikli ot hem de arpa buğdayı hastalık direncini arttırmak için değerli genetik kaynaklar olarak kabul edilmektedir. Bizim yaptığımız araştırma bu bitkilerin biyokütle üretimini arttırmak için de kullanılabileceğini ortaya koydu.”