Elektrik, elektronik ve bilişim alanındaki projelerini yatırıma dönüştürmek isteyenler, 12 Şubat’a kadar TET Proje Baharı için başvuruda bulunabilecek. Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) tarafından bu yıl 5.’si düzenlenen, ‘Elektrik’, ‘Elektronik’ ve ‘Bilişim’ projelerinin sergileneceği ve kayda değer projelerin kuluçka merkezleri ve yatırımcılar ile buluşacağı Proje Baharı için projeler bekleniyor.
TET tarafından 2012 yılında başlatılan üniversite – sanayi işbirliğini yatırıma dönüştürmeye yönelik TET Ar-Ge Proje Baharı organizasyonunda, elektrik, elektronik ve bilişim alanındaki projeler kabul ediliyor. Son başvuru tarihinin 12 Şubat 2016 olarak belirlendiği etkinlikte projeler, Bilgi ve İletişim Teknolojisi Uygulamaları, Çevre ve Enerji Verimliliği Uygulamaları, Enerji Üretim, İletim ve Dağıtımına Yönelik Uygulamalar ve Diğer Elektrik Elektronik Uygulamaları olmak üzere 4 farklı kategoride değerlendirilecek.
Proje Baharı’na Ar-Ge odaklı çalışan tüzel kişilerin (Ar-Ge Merkezleri, araştırma yapan firmalar, vb.) yanı sıra bireysel katılım da mümkün. Ar-Ge Proje pazarına katılımı kabul edilen her proje için bir kişinin ulaşım ve konaklama masrafları TET tarafından karşılanıyor. Etkinliğe katılacak projelerin, ‘konularında uzman işadamları ve akademisyenlerden oluşan bir jüri tarafından değerlendirileceği projelerde özgünlük, sağlayacağı fayda, projenin içerdiği inovasyon ve uygulanabilirliği gibi kriterler dikkate alınacak. Ar-Ge Proje Pazarı’na katılmaya hak kazanan proje sahipleri arasından başarılı bulunan projelere toplamda 150.000 TL ödül verilecek.
Proje Baharı’nın yeni ve uygulanabilir bir fikri olan girişimciler için önemli bir fırsat olduğunu belirten TET Ar-Ge Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Atilla Eren, “Ar-Ge’ye en fazla yatırım yapan sektörlerin başında geliyoruz. Türkiye’de başarılı girişim örneklerinin artacağına inanıyoruz ve gerçekleşmesi için de üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Etkinliğimize katılanlar projelerini tanıtırken ayın zamanda önemli bir network de oluşturma olanağını yakalıyor. Bu nedenle çalışmamız, ödül odaklı olmasının çok ötesinde bir anlama sahiptir” dedi.
Üniversitelerin kuluçka merkezleriyle yoğun işbirliği içinde olduklarının altını çizen Atilla Eren, “Kuluçka merkezi olan üniversitelerimizle görüşmelerimizi artırdık ve bunları da işbirliğine dönüştürüyoruz. Bu sayede Ar-Ge Proje Pazarı’mızda sergilenen projeleri ticarileştirme süreçlerine son yıllarda öne çıkan yeni bir eko sistemimize paralel uygulamalar ile daha etkin katkılar sağlamayı öngörüyoruz” diye konuştu.
Geçen yıl 500 proje başvurusunun alındığı Proje Baharı’nda bu yıl ön elemeden geçen projeler, 6 Nisan 2016 tarihinde Harbiye Askeri Müze’de düzenlenecek etkinlikte sergilenecek. Gün boyu panellere de ev sahipliği yapacak etkinlik boyunca proje sahipleri, yatırımcılar, iş adamları, sanayiciler, kuluçka merkezleri ve teknokentler ile buluşma imkânı bulacak. Aynı günün akşamı gerçekleşecek ödül töreninde ise her kategoride ilk üçe giren projelere toplamda 150 bin TL ödül dağıtılacak.
Bu yıl ilk defa kuluçka merkezleri de Proje Baharına destek veriyor. Kuluçka merkezleri kendi seçtikleri projeleri kuluçka programlarına doğrudan alarak projelerin ticarileşmesine katkıda bulunacaklar. Önceki yıllarda Proje Baharı’na katılarak başarı gösteren ve ticarileşen projeler de etkinlik günü sergi alanında oluşturulan başarı tünelinde sergilenecek.
Yarışmaya ilişkin detaylı bilgi almak ve başvuru koşullarını öğrenmek için