Yaz günlerinde deniz kenarındaki beldelerde yaşayan veya tatile giden bazı kişiler, güneşte zaman geçirerek bronzlaşmak isteyebiliyor. Ancak bronzlaşmak ve cilt sorunları arasında yakın bir ilişki olduğunu düşünen uzmanlar çeşitli uyarılarda bulundu.
Cilt kanseri, en sık görülen kanser türleri arasında ilk sırada yer alıyor. Özellikle güneş ışığının etkisiyle açık tenli kişilerde cilt kanseri gelişimi riski daha çok artıyor. Kanser Savaşçıları Derneği, deniz ve havuz kenarlarının dolduğu sıcak yaz günlerinde, güneşin kanseri tetikleyici etkileriyle ilgili toplumu uyarmak için ‘Kendini yakma” sloganıyla sosyal medyada bir farkındalık kampanyası başlattı.
Cilt kanserine karşı önleminizi alın
Dünya genelinde saatte bir kişi en tehlikeli cilt kanseri olarak bilinen melanom sebebiyle hayatını kaybediyor. Diğer taraftan güneşten korunarak ve bedendeki benleri düzenli olarak kontrol ederek bu kanserden korunmak ve erken tanı şansını yakalamak mümkün.
Dermatologlar, sağlıklı bronzlaşma diye bir şeyin olmadığına, bronz bir tene sahip olmak isteyenlerin çoğunlukla tercih ettiği güneşlenme saatlerinin, melanom açısından büyük tehlike arz ettiğine dikkat çekiyor.
Tüm cilt kanserleri ve özellikle melanoma için güneş yanıkları dışında, tekrarlayan röntgen, arsenik ile katrana maruz kalmak ve ailede cilt kanseri öyküsünün olması da diğer riskler arasında.
Benlerin kontrol edilmesi önemli
Erken tanı, tüm kanser türlerinde olduğu gibi melanomda da hayatta kalma oranını arttırıyor. Çeşitli çalışmalar, düzenli cilt muayenesi yapılan olgularda kanseri erken evredeyken yakalama şansının daha yüksek olduğunu gösteriyor.
ABD Dermatoloji Akademisi, melanom gelişimi için yüksek risk taşıyan kişilerin düzenli olarak dermatologlar tarafından muayene edilmesini öneriyor.
Genel popülasyonla karşılaştırıldığında bir veya daha fazla risk faktörü olan kişiler (kızıl veya sarı saç, çillenme, 20 yaştan önce üç veya daha fazla şiddetli güneş yanığı öyküsü, uzun süre açık havada çalışma) melanom gelişimi açısından hiç risk faktörü bulunmayanlara göre 3.5 kat daha fazla risk altında.
Üç veya daha fazla risk faktörü olanlarda ise bu oran 20 kata kadar yükseliyor. Tarama sırasında bir bende değişme, kişisel melanom öyküsü, orta yaş ve üzerinde olma da diğer risk faktörleri arasında.