Bisfenol A (BPA) adı verilen madde ile ilgili uzun süredir beklenen çalışma etkilerin minimal olduğunu ortaya koyarak mevcut ABD mevzuatını doğruladı.
Amerikan Ulusal Toksikoloji Programı (NTP) BPA’nın sağlık üzerinde potansiyel etkilerinin incelendiği iki yıllık bir çalışmanın sonuçlarını derledi. Fareler üzerinde yapılan deneylerin yer aldığı taslak rapor hakemler tarafından incelenecek. Hakem heyeti incelemesi 26 Nisan’da, halka açık şekilde başlayacak.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) çatısı altında bulunan Ulusal Toksikoloji Araştırmaları Merkezi ve Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yer alan araştırmacıların yaptığı çalışma BPA toksisitesi ile ilgili akademik ve mevzuata yönelik çalışmalar yapan bir konsorsiyumun faaliyetlerinden biri. CLARITY-BPA adlı konsorsiyumun genel sonuçları 2019 yılında açıklaması bekleniyor.
Çalışma sonucu önceki bilgilerle çelişmiyor
Çalışmayı değerlendiren FDA, sonuçların mevcut durumla paralel olduğu görüşünü dile getirdi. Buna göre gıda kap ve ambalajlarında yer alan BPA düzeyleri tüketiciler için güvenli.
FDA gıda ve veterinerlik komisyonu başkan yardımcısı Stephen Ostroff bisfenol A verilen farelerde minimal etki görüldüğünü söyledi. Rapordaki verilerin, FDA’nın 2014’te BPA hakkında yaptığı değerlendirme için derlenen önceki verilere katkı sağladığını söyleyen Ostroff, herhangi bir çelişki görülmediğini ifade etti.
Ostroff’a göre raporda yer alan bazı konularda daha fazla çalışma yapılması gerekiyor. Örneğin fare gruplarından birine uygulanan beş dozdan birinde meme dokusu tümörlerinde artış görülmesi bu konuda daha fazla araştırma gerektirebilir. Ancak bu bulgunun istatistik olarak önemi hakem değerlendirmesinde ortaya koyulacak.
İnsanların maruz kaldığı doz ve fazlası test edildi
Taslak raporda iki farklı grupta farede yaşam boyu kronik olarak ya da erken çağlarda uygulanan farklı BPA dozlarının etkileri inceleniyor. Uygulanan dozlar insanların maruz kaldığı miktarlarla kıyaslanabilir düşük dozlardan aşırı dozlara kadar değişiyor. Çalışmada büyüme, vücut ağırlığı, tümör oluşumu gibi farklı sonuçlar inceleniyor.
Çalışmaya göre bisfenol A, özellikle de düşük dozlarda farkedilebilir ciddi etkilere yol açmıyor. İstatistiksel olarak önemli bazı tabloların doza göre değişmemesi, ya da sadece bir doz grubunda görülmesi ise normal biyolojik farklılıklara bağlanıyor.
Diğer yandan Amerikan Kimyasal Konseyi (ACC) de çalışma sonuçlarının BPA’nın zararsız olduğunu kuvvetle desteklediğini ifade etti.