Bosna ve Hersek menşeili makarnalık buğday unu, ayçiçeği tohumu ve aspir yağı, laktoz ve laktoz şurubu, izoglikoz ithalatına gümrük vergisi getirilirken, bir diğer kararla et ve sakatat ürünleri, buğday unu, ayçiçeği tohumu yağı ithalatı için sıfır gümrükle farklı miktarlarda tarife kontenjanı açıldı.
Bakanlar Kurulu’nun İthalat Rejimi Kararına Ek Karar ile Bosna ve Hersek Menşeli Bazı Tarım Ürünlerinin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararı, 11 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlandı.
Bosna ve Hersek menşeili ürünlere gümrük vergisi
İthalat Rejimi Kararına Ek Karar ile daha önce Bosna ve Hersek’ten sıfır gümrükle ithalatı yapılan makarnalık buğday unu ile buğday ununa %102,6, ayçiçeği tohumu ve aspir yağına %36, laktoz ve laktoz şurubunda %13,5 ila %18,9, izoglikoz ve inulin şurubunda %135 gümrük vergisi getirildi. İnulin şurubunun diabetik olanları ile diyet mamalarında ise gümrük vergisi oranı sıfır olacak.
Kararın yayımı tarihinden önce Türkiye’ye sevk edilmek üzere taşıma belgesi düzenlenerek yüklemesi yapılmış olan eşyanının, Kararın yayımı tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde ithalatına ilişkin gümrük beyannamesinin tescil edilmiş veya gümrük mevzuatı çerçevesinde özel beyanın verilmiş olması halinde, Kararın yayımından önceki gümrük vergisi oranları uygulanacak.
Sıfır gümrükle ithalat için tarife kontenjanı
Bosna ve Hersek Menşeli Bazı Tarım Ürünlerinin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararı ile de söz konusu ülkeden bazı ürünler için sıfır gümrükle tarife kontenjanı açıldı.
Buna göre, Bosna ve Hersek’ten 8 bin ton büyükbaş hayvan eti, 2 bin ton koyun ve keçi eti, 2 bin ton sığır, domuz, koyun, keçi, at, eşek, katır veya bardoların yenilen sakatatı, bin ton kümes hayvanı eti ve yenilen sakatatı, 85 bin ton buğday veya mahlut unu, 75 bin ton ayçiçeği tohumu, aspir veya pamuk tohumu yağları ile 20 bin ton diğer şekerler (katı halde kimyaca saf laktoz, maltoz, glikoz ve fruktoz dahil), ilave aroma veya renk verici maddeler katılmamış şeker şurupları, suni bal, karamel sıfır gümrükle ithal edilebilecek.
Tarife kontenjanları çerçevesinde yapılacak ithalatta sıfır gümrük vergisi, bunun dışında yapılacak ithalatta ise İthalat Rejimi Kararı çerçevesinde söz konusu madde için tespit edilen gümrük vergisi uygulanacak.
Karar kapsamında yapılacak ithalat için Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünce ithal lisansı düzenlenecek. İthal lisansı üçüncü kişilere devredilemeyecek.
Tarife kontenjanlarının dağıtımı
Tarife kontenjanın dağıtım yöntemi ile başvuru ve kullanım usul ve esasları, Ekonomi Bakanlığınca yayımlanacak tebliğlerle belirlenecek.
Söz konusu ürünler için tarife kontenjanı miktarları bir takvim yılında dağıtılacak olan miktarları gösterirken, her takvim yılında yeniden dağıtılacak. Ancak et ve sakatat ürünlerinde açılan tarife kontenjanları 31.12.2022 tarihine kadar geçerli olmak üzere her takvim yılında yeniden dağıtılacak.