Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından ortaklaşa hazırlanan raporda, zorlu hava şartları, çatışmada yedinci yılına giren Suriye’de tahıl üretiminde sert düşüşe sebep oldu. Suriyeli çiftçilerin tohuma ve sürdürülebilir insani yardıma ihtiyaçları var.
BM Dünya Gıda Programı (WFP) Mahsul ve Gıda Güvenliği Değerlendirme Misyonu (CFSAM) ile BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO), çatışmalarda yedinci yılına giren Suriye’de tarımın durumuna ilişkin ortaklaşa hazırladığı rapor açıklandı.
Buğday üretimi 29 yılın en düşük seviyesine geriledi
BM’nin iki kuruluşunun raporuna göre, düzensiz hava şartları ve uzayan çatışmalar, Suriye’deki tarımsal üretimde büyük kayba neden oldu. Gıda güvenliğinin pekiştirilmesi için çiftçilerin tohuma ve sürdürülebilir insani yardıma ihtiyaçları var.
Çatışmaların yedinci yıla girdiği Suriye’de yerel tahıl üretiminde sert düşüş yaşandı. Bu yıl buğday üretimi 1.2 milyon ton ile 2017’nin üçte ikisi oranında kalarak, 29 yılın en düşük seviyesine geriledi. Rapora göre, bunun en büyük sebebi yoğun sezon dışı yağmurların takip ettiği uzun süren kuru hava şartları.
Bu yılın zayıf tahıl hasadı, Suriye’de hayvancılık yapan çiftçilerin besin tedarikini de zora soktu.
Çatışmalar binlerce Suriyeliyi yerinden etti
Suriye’deki çatışma, aynı zamanda geniş tarım alanlarına zarar verdi, binlerce Suriyeli çiftçiyi yerinden etti ve tarımsal girdinin maliyetinde keskin yükselişi tetikledi.
Daha çok mülteci evine dönerken ve ulaşması zor olan yerlerdeki insanların sayısı üçte iki oranında düşmüş iken, rapora göre, bir yıl öncesine göre yüzde 20 düşüş ile, 5.5 milyon Suriyeli hala gıda güvenliği konusunda sıkıntı yaşıyor ve gıda yardımına ihtiyaç duyuyor.
WFP Ülke Direktörü ve Suriye Temsilcisi Corinne Fleischer, “Bu sene gıda güvenliği seviyesindeki gelişmelerden cesaret buluyoruz. Ancak, çatışma geçim kaynaklarını erozyona uğrattı ve işsizliğin geniş çapta yayılmasını tetikledi. Belli ölçüde devam eden insanı yardım birçok savunmasız ailenin daha çok yoksulluğa ve açlığa düşmesini engellemede çok önemli. Bu arada WFP, FAO ile el ele Suriyelileri güçlendirmek için istihdam ve geçim kaynağı fırsatı yaratacak programlar oluşturmak için çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.
Tarımsal toparlanmanın Suriye için hem şimdi hem de gelecekte çok önemli olduğunu ifade eden FAO’nun Suriye temsilcisi Mike Robson da, FAO’nun çatışma anında üretimin düşüşünü durdurmaya odaklandığını ve ülkede sulamayı, hayvanların aşılanmasını, ev halkının beslenmesini ve mülteciler için girişimciliği destekleyen birçok faaliyete ev sahipliği yaptığını dile getirdi.
Suriyeli çiftçiler hangi zorluklarla karşı karşıya?
Olumsuz hava koşulları bu yıl ekilen buğdayın sadece yüzde 38’inin hasat edilmesine imkan verdi. Çiftçiler ülkenin neredeyse yarısının buğdayının çıktığı kuzeydoğudaki Al-Hasakeh bölgesinde bu zamana kadar en kötü tarım sezonunu yaşadıklarını ifade ettiler.
Hükümetin bölgenin ve pompa istasyonlarının kontrolünü yeniden kazanmasıyla su dağıtım şebekeleri ve su kanallarının iyileştirilmesine başlandı. Ancak, bu sürecin tamamlanması yıllar alabilir.
WFP, 3 milyon insana gıda yardımı yapıyor
Yapılan değerlendirmeler, güvenliği seviyelerinin, genişletilmiş güvenlik ve daha iyi pazar erişimi sebebiyle, geçen yıl süresince az da olsa geliştiğine işaret ediyor. Ancak, devam etmekte olan çatışmanın yeni yer değiştirmelere sebep olması ciddi endişeye yol açıyor.
FAO-WFP raporuna göre gıda yardımı ülkede çatışmadan etkilenen ev halklarına yaşam hattı oldu ve kademeli olarak evine dönen mülteciler için gerekli olmaya devam edecek. Neredeyse her dört ev halkından birinin gıda tüketimi, kilit mikrobesinlere sınırlı erişim dahil olmak üzere, zayıf ve bundan en çok etkilenen kesim mülteci aileleri, geri dönenler ve kadınların başı olduğu ev halkları.
Halihazırda yaklaşık 3 milyon insana gıda yardımı yapan WFP, genel gıda yardımından daha çok, erzak formatında, piyasaların işlevsel ve tedarik yollarının sağlam olduğu piyasa bazlı programlara kademeli geçişi planlıyor.
FAO’nun programları 2017’de çiftçilerin ek olarak 1.7 milyon kişiyi besleyecek buğdayı yetiştirmelerine, koylarda hayvan hastalıklarının önlenmesine yardımcı oldu ve komşu ülkelerdeki Suriyeli mültecilerin mikro bahçelerini ve diğer küçük ölçekteki üretim teşebbüslerini destekleyerek tarımsal altyapının inşası ile gelir yaratan fırsatların oluşmasına katkıda bulundu.
Rapora göre, önümüzdeki iki yıl, ülkede hayatları ve geçim kaynaklarını yenilemede kritik öneme sahip.