BM’nin çatışmanın yansımalarına ilişkin ikinci raporuna göre, sonuçları giderek kötüleşen Rusya-Ukrayna savaşı, 94 ülkeden 1,6 milyar insanı etkiledi.
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken, küresel gıda güvenliği riskleri başta olmak üzere savaşın faturası da giderek ağırlaşıyor.
BM’nin çatışmanın yansımalarına ilişkin ikinci raporunu sunan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın dünya üzerindeki sonuçlarının kötüleştiğini ve 94 ülkeden 1,6 milyar insanı etkilediğini belirtti.
“Savaşın gıda güvenliği, enerji ve finans üzerindeki etkisi sistematik, şiddetli ve hızlanıyor" ifadelerini kullanan Guterres, savaşın arkasında sosyal ve ekonomik kaos bırakarak eşi görülmemiş bir açlık ve sefalet dalgasına neden olabileceği uyarısında bulundu.
Bu yılki krizin gıdaya erişim eksikliği ile ilgili göründüğünü aktaran Genel Sekreter, gelecek yılki krizin gıda eksikliği ile ilgili olabileceğini dikkat çekerek, "Bu artan fırtınayı durdurmanın tek bir yolu var. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sona ermeli" dedi.
The impact of the war in Ukraine on food security, energy & finance is systemic, severe & speeding up.
We must act now to save lives & livelihoods over the next months & years.
It will take global action to fix this global crisis. We need to start today. https://t.co/j3qZwVry32
— António Guterres (@antonioguterres) June 8, 2022
Ukrayna tarafından üretilen gıdanın Karadeniz üzerinden güvenli bir şekilde ihraç edilmesi ile Rus gıda ve gübreleri için küresel pazarlara engelsiz erişime izin veren bir paket anlaşma çağrısında bulunan Guterres, "Bu anlaşma, Sahra altı Afrika da dahil olmak üzere gelişmekte olan ülkelerdeki yüz milyonlarca insan için çok önemli" diye konuştu.
BM'nin Rusya-Ukrayna savaşının yansımalarına ilişkin ikinci raporu için tıklayınız.
İHA
Gıda Hattından güncel e-bülten almak için adresinizi girip kayıt olabilirsiniz.