Yalan haberlerin arttığı ve doğru bilgiyi yanlışından ayırmanın zorlaştığı günümüzde konuyla ilgili toplanan Birleşmiş Milletler Forumu, “bilgi tüketicileri”ne medyada çıkan haberlerin güvenilir olup olmadığını değerlendirebilme becerisi kazandırmanın yollarını tartıştı.
Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı (UNAOC) yalan haber konulu bir toplantı düzenledi.
Etkinliğe; BM Enformasyon Dairesi Direktörlerinden Maher Nasser, Haber Okuryazarlığı Projesi (News Literacy Project) kurucusu ve CEO’su Alan Miller, CNN Dijital Program Başkan Yardımcısı Mitra Kalita, Facebook Gazetecilik Ortaklıkları Müdürü Áine Kerr, NPR Terörle Mücadele Muhabiri Dina Temple-Raston ve ABD Medya Okuryazarlığı Ulusal Derneği İcra Direktörü Michelle Ciulla Lipkin de katıldı.
“Doğru haberlerle doğru olmayanı ayırmak zorlaştı”
Konuşmasında, “Bugünün dünyası sosyal medya kullanımı ve teknoloji ile en bağlantılı olanı; (ama) haberlerden boğulmuş durumdayız” ifadelerini kullanan Nasser, sosyal medya platformlarının kullandığı algoritmaların kullanıcılara kendi etkileşimlerine dayanan, kendi çevrelerindeki içeriği gösterdiğini ve bu nedenle adeta bir takım “mevcudiyet balonlarının” oluştuğu bir ortamda doğru olmayan haberlerden doğru olanları ayırmanın zorlaştığına dikkat çekti.

Günümüzün birbirine bağlı dünyasında bilgiyi paylaşmanın kolaylığının başka komplike boyutları ortaya çıkardığını sözlerine ekleyen Maher Nasser, kullanıcıların güvenilir kaynakları izlemelerinin ve gerçekliklerinden emin olduktan sonra bilgiyi paylaşmalarının önemini vurguladı.
UNESCO Avrupa Parlamentosu üyelerini bilgilendirdi
BM Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO da aynı gün Avrupa Parlamentosu üyelerine yalan haberle mücadele konusunda bilgi verdi.

UNESCO İfade Özgürlüğü ve Medya Direktörü Guy Berger, gazetecilerin daha iyi korunması gerektiğini ifade etti ve yalan haber üretenlerin soruşturulması için çağrı yaptı.
Medyaya da güvenilirliğini artırma çağrısı yapan Berger, sahip çıkma ve siyasi eğilimleri konusunda medyanın daha saydam olması gerektiğini kaydetti.
Berger, gazetecilerin yalan haberlerin iç yüzünü açıklamak adına daha fazla çaba göstermesi gerektiğini de ifade etti.