BM Genel Sekreteri António Guterres, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin benimsenmesinden bu yana aradan geçen 4 yılda aşırı yoksulluk, eşitsizlikler, küresel istihdam, toplumsal cinsiyet eşitliği ve iklim değişikliği hedeflerinde beklenen ilerlemenin sağlanmadığını söyledi. Guterres, dünya liderlerini Eylül ayındaki BM toplantılarını “insanlar ve gezegen için bir eylem 10 yılı” başlatmak için kullanmaya çağırdı.
Sürdürülebilir Kalkınma Üst Düzey Siyasi Forumu Bakanlar Toplantısı, Birleşmiş Milletler’in (BM) New York’taki Genel Merkezinde başladı.
Toplantının açılışında konuşan BM Genel Sekreteri António Guterres, “Kanıtlar açık: Adil ve kapsayıcı değilse kalkınma sürdürülebilir değildir ve artan eşitsizlik uzun dönemli büyümeyi engelliyor. Kapsayıcılık, güçlenme ve eşitlik sürdürülebilir kalkınma çabalarımızın merkezinde olmalı” ifadelerini kullandı.
“Eşitsizlik, barış ve refahı zayıflatıyor”
Genel Sekreter, küreselleşme ve hızlı teknolojik değişimin etkilerinin yanında, eşitsizliğin ekonomik endişeyi artırdığını, kamu güvenini yıktığını, toplumsal birlik, insan hakları, barış ve refahı zayıflattığını vurguladı.
Eşitlik ve kapsayıcılık olduğunda ise gayrisafi milli hasılanın ve istikrarın arttığını, özel sektör performansının genişlediğini ve kurumların etkinleştiğini gösteren sayısız kanıt olduğunu belirten Guterres, “Tüm bu sebeplerden ötürü 2030 Gündemi kapsayıcılık, güçlenme, eşitlik ve kimseyi geride bırakmama hedeflerini çabalarımızın merkezine koyuyor” dedi.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde beklenen ilerleme sağlanamadı
BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin (SKH) benimsenmesinden bu yana 4 yıl geçtiğini anımsatan Guterres, ancak hala aşırı yoksulluk, eşitsizlikler, küresel istihdam, toplumsal cinsiyet eşitliği ve iklim değişikliği hedeflerinde beklenen ilerlemenin sağlanmadığını vurguladı.
Genel Sekreter konuşmasında SKH’lere yatırımların artırılması, küresel iklim eyleminin eşitsizlikleri azaltacak şekilde ilerletilmesi gerektiğini belirterek, yeşil ekonomiye geçerek 2030 yılına kadar 24 milyon iş yaratılacağını ve istikrarlı ve sağlıklı bir çevreye bağımlı olan 1.2 milyar işin de korunacağını kaydetti.
Göç için Küresel İlkeler Sözleşmesinin uygulamaya konmasının hızlandırılması gerektiğine de işaret eden Antonio Guterres, SKH’lere ulaşmanın insan hakları, diplomasi ve ihtilafları önleme ile de doğrudan bağlantılı olduğunu bildirdi.
Guterres, Forum’dan çıkan sonuçların kapsayıcı olma zorunluluğuna işaret ettiğini de kaydetti.