Haziran 2019’un tarihte kayıtlara geçen en sıcak Haziran ayı olduğunu, Temmuz ayının da benzer şekilde kayıtlara geçebileceğini bildiren BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Aşırı iklim hareketleri, buzdağının sadece görünen kısmı. Buz dağının tümü hızla eriyor” ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, New York’taki BM Genel Merkezi’nde gazetecilere yaptığı açıklamada, BM Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) verilerine göre, 2019 Haziran ayının dünya genelinde tarihte kayıtlara geçen en sıcak Haziran ayı olduğunu söyledi.
Haziran’dan sonra Temmuz ayında da rekor gelebilir!
Ayrıca WMO verilerine göre 2019 Temmuz ayının da tarihteki en sıcak Temmuz ayı ile aynı derecede hatta daha sıcak olabileceğinin altını çizen Guterres, 2015-2019 döneminin de en sıcak dönem olarak kayıtlara geçebileceğini sözlerine ekledi.
Guterres, “Eğer şimde önlem almazsak, aşırı iklim hareketleri buzdağının sadece görünen kısmı. Dahası buz dağının tümü hızla eriyor” dedi.
BM İklim Zirvesi
Genel Sekreter, 23 Eylül’de New York’taki BM Genel Merkezinde düzenlenecek olan İklim Zirvesinin hükümetler, iş dünyası ve sivil toplum için cesur adımlar atılmasına yönelik iyi bir fırsat teşkil ettiğini belirtti.
“Dünyanın önde gelen bilim insanları, iklim değişikliğinin en kötü etkilerini önlemek için sıcaklık artışını mutlaka 1.5°C derecede tutmamız gerektiğini söylüyor” diyen Guterres, 2030 yılına kadar sera etkisi yapan gaz salınımlarını yüzde 45 azaltmamız gerektiğini, 2050 yılına kadar ise karbon nötrlüğünün (net sıfır karbon ayak izi) sağlanmasına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
“Güzel sözler yetmez, somut planlarla zirveye gelin!”
BM İklim Zirvesi’nde “güzel sözlerin” yeterli olmayacağını, iklim eylemi hedeflerine ulaşılabilmesi için liderlerin New York’a somut planlarla gelmeleri gerektiğini dile getiren Guterres, çözüm yollarının mevcut olduğunu ve bunların bir kısmının uygulamaya sokulduğunu da sözlerine ekledi.
Genel Sekreter, “İklim değişikliğine karşı önlem alabilmek için iş yapma, enerji üretme, şehirleri inşa etme ve dünyayı besleme şeklimizi hızlı ve derinden değiştirmemiz gerekiyor” dedi.