BM Kadın Örgütü, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve Dünya Gıda Programı (WFP) işbirliğinde başlatılan yeni bir programla, yoksul kırsal topluluklardaki kadınların ekonomik entegrasyon ve gıda güvencesi girişimleriyle güçlendirilmesi amaçlanıyor.
“Kırsaldaki Kadınların Ekonomik Olarak Güçlendirilmesine Yönelik İlerlemenin Hızlandırılması” adlı beş yıllık program, başlangıçta Etiyopya, Guatemala, Kırgızistan, Liberya, Nepal, Nijer ve Ruanda’da uygulanacak.
BM Kadın Örgütü Direktörü ve Genel Sekreter Michelle Bachelet şunları söyledi: “Kadınlar güçlendirildiğinde, kendi haklarını talep edebildiklerinde, liderlik fırsatı bulabildiklerinde, ekonomiler büyür, gıda güvencesi artar ve hem şimdiki hem gelecek nesiller için beklentiler iyileşir.”
Kadınlar kırsal kalkınma ve ulusal ekonominin iyileşmesinde önemli bir role sahiptir. Dünya genelinde tarımsal iş gücünün %43’ünü, hatta bazı ülkelerde %70’ini kadınlar oluşturuyor. Genellikle erkekler daha uzun saatler çalışan kadınlar, ayrıca çocukların, yaşlıların ve evin bakımını da üstlenir. Ayrıca, kırsal topluluklardaki birçok kadın kazançlarını ailelerinin ve toplumlarının refahına adayan küçük işletme girişimcileri ve yatırımcılardır. Ancak kadınların çoğu genellikle kamu hizmetleri, sosyal koruma, iyi istihdam olanakları, piyasalar ve diğer kurumlara erişimde erkeklerden daha fazla engelle karşı karşıya kalıyor. Kadınlar ekonomik ve sosyal olarak güçlendirildiğinde, ekonomik büyüme, sosyal gelişme ve sürdürülebilir kalkınma için değişim liderleri haline gelecektir.
Bu çerçevede oluşturulan programda dört hedef belirlendi: Gıda ve beslenme güvenliği arttırmak, gelirleri arttırmak, liderlik ve kurumlarına katılımı arttırmak, ulusal ve uluslararası düzeyde daha duyarlı bir politika ortamı yaratmak.
Gıdahattı.com/05.10.2012