BM Kadın Birimi UN Women, 6 Kasım’da yapılan ABD ara seçimlerinde rekor sayıda kadın adayın seçilmesini ve ABD Kongresi’ndeki kadın sayısının 100’ün üzerine çıkmasını “tarihi bir zafer” olarak nitelendirdi.
ABD’de 6 Kasım’da yapılan Kongre ara seçimlerinde, Cumhuriyetçilerin Senato’da çoğunluğunu korumalarına karşın, Demokratların Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde etmesinin, ABD Başkanı Donald Trump’ın işini zorlaştıracağı yorumları yapılmıştı.
Kızılderili kadınlar ile Müslüman kadınlar ilk kez Temsilciler Meclisi’nde
Son seçimler ilklere de sahne oldu. ABD Temsilciler Meclisinin 229 yıllık tarihinde ilk defa Kızılderili kadınlar seçimi kazandı.

ABD tarihinde Kongre’ye seçilen ilk Kızılderili kadın olan Kansas Eyaleti’nden Sharice Davids, Kongre’nin ilk LGBTİ olduğunu açıkça ifade eden üyesi oldu. Amerikan yerlisi Kızılderili New Mexico adayı Deb Haaland da seçilerek Kongreye girmeyi başardı.
Seçimde, Rashida Tlaib ve Ilhan Omar da Kongrenin ilk Müslüman kadın üyeleri olurken, 29 yaşındaki Alexandria Ocasio-Cortez de Kongreye seçilen en genç kadın oldu.

UN Women: “Tarihi bir zafer”
ABD Kongre seçimlerinde rekor sayıda kadın adayın seçilmesi konusunda bir açıklama yayınlayan Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), kadınların siyasi hayata katılmalarının bir insan hakkı olduğunu ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasında büyük önem taşıdığını bildirdi.
Bildiride, 6 Kasım’da yapılan ABD ara seçimlerinde farklı yaş, ırk, din, cinsel eğilim ve kültürden gelen 277 kadının yarışması ve Kongre’deki kadın sayısının 100’ün üzerine çıkması “tarihi bir zafer” olarak nitelendirildi ve kutlanması gerektiği belirtildi.
UN Women Bildirisi’nde, “Karar verme pozisyonlarında daha çok ülkede daha çok kadın ile daha kapsayıcı kararlar alındığını görüyor ve uzun süredir çözülemeyen sorunlara çözüm getirildiğine şahit oluyoruz. Sağlık, eğitim, alt-yapı, kadına karşı şiddete son verilmesi gibi konulara daha çok önem veriliyor; gözetim işlevlerinde daha etkinlik ve yolsuzlukta azalmaya etkisi oluyor. Daha da önemlisi kız çocukları büyürlerken kadınları lider rollerinde gördüğünde onların eğitim kazanımları ve kariyer istekleri artıyor” denildi.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği hedefi
Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin beşincisi olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği hedefinin Kadınların siyasi, ekonomik ve sosyal hayatın karar verme süreçlerine tam ve etkin bir biçimde katılımlarının ve kadınlara karar verme mekanizmalarında, her düzeyde lider olabilmeleri için eşit fırsatlar tanınmasının güvence altına alınması şeklindeki alt hedefinin hatırlatıldığı bildiride, “Bu her yerde toplumları geliştirecek ve daha güvenli, daha eşit ve refah bir dünya inşa edecek arzuladığımız dönüşümsel değişim için anahtardır” ifadeleriyle sona erdi.