Ülkemizde kullanılabilecek GDO’ları ve kullanım alanlarını belirlemekle görevli Biyogüvenlik Kurulu’nun kararları Resmi Gazete’de yayınlandı. Buna göre izin süresi 26 Ocak 2021’de dolacak 3 GDO soyanın onayları iptal edildi. Daha önce başvurusu yapılmış ve değerlendirme sürecinde olan 2 GDO soya ve 1 GDO mısır çeşidinin yemlerde kullanımına ise onay verildi.
23 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete‘de yayınlanan Biyogüvenlik Kurulu Kararlarına göre daha önce Türkiye Yem Sanayicileri Birliği tarafından başvurusu yapılan ve 26 Ocak 2011 itibarıyla yemlerde kullanımına onay verilen A2704-12, MON40-3-2 ve MON89788 isimli soya genlerinin onayları, 10 yıllık izin süresi dolduğu için iptal edildi.
Kurul 7, 8 ve 9 numaralı kararlarında ise daha önce Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği tarafından başvurusu yapılan değerlendirme süreci sona eren üç GDO bitkinin kullanımına onay verdiğini duyurdu. Bu karara göre 305423 ve FG72 isimli GDO soyalar ile MON 87427 isimli GDO mısır yem amacıyla kullanılabilecek. Onaylar 10 yıl boyunca geçerli olacak. Avrupa Birliği‘nde söz konusu genlerden elde edilen bileşenlerin gıda ve yemlerde kullanımı onaylı.
Hayvancılık sektörü GDO yeme bağımlı
GDO yemlik bitkiler dünya üretiminde çok büyük bir paya sahip. Dünya soya ekim alanlarının %80’inden fazlasında GDO soya yetiştiriliyor. Dünya mısırının ise %30 kadarı GDO. Ülkemizde hayvancılık sektörünün en büyük girdilerinden biri yem. Hayvancılık alanında dünya ile rekabet şansının yakalanması ve kesintisiz arzın sağlanabilmesi için sektör ithal yemlik bitkilere bağımlı. Bu açıdan Biyogüvenlik Kurulu’nun kararları ülkemiz beyaz ve kırmızı et üreticilerine rahat bir soluk aldırmış oldu.