Balık, milyarlarca insana protein sağlayan bir canlı türü. Özellikle gelişmekte olan dünyada balık çok önemli bir besin kaynağı. Balıkların önümüzdeki yıllarda çoğalmaları için deniz biyologları önemli bir noktaya değiniyorlar: biyoçeşitlilik. Yeni bir çalışmaya göre daha fazla çeşit içeren balık toplulukları daha üretken oluyorlar, artan sıcaklıklara ve sıcaklık dalgalanmalarına karşı daha dirençli oluyorlar.
“Çeşitliliğin korunması sadece estetik bir kaygı değil”
Dünya genelinde türlerin tükenmesindeki ve dağılımın değişmesindeki hız on yıllardır bilim insanlarının ve toplumun kafasını meşgul ediyor. Ancak biyoçeşitliliğin insanlar ve ekosistem için pratikte bir faydası olup olmadığı konusunda tartışmalar devam ediyor. Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde 16 Mayıs’ta yayınlanan yeni bir çalışma, denizlerdeki biyoçeşitliliğin korunmasının okyanuslar kadar insanlara da faydalı olduğu yönündeki en güçlü kanıtı ortaya koydu.
Çalışmanın başında yer alan, Tennenbaum Deniz Gözlem Merkezleri Ağı yöneticisi, Smithsonian Çevre Araştırmaları Merkezi uzmanlarından Emmett Duffy, biyoçeşitliliğin sadece dış güzellikten ibaret olmadığını söyledi: “Çeşitliliğin korunması sadece estetik veya ruhani bir konu değildir; ekosistemlerin sağlıklı çalışması ve insanlara deniz ürünleri gibi önemli kaynaklar sunması için elzemdir.”
Gönüllü vatandaşlar çalıştı
Çalışmanın sonuçları dünyanın dört yanından 44 ülkeden 3000’den fazla balığı kapsayan anketleri içeren Reef Life Survey adında bir programa dayandı. Anketörlerin önemli kısmı bilimle ilgilenen gönüllü vatandaşlardan oluştu. Araştırmacılar çeşitli bölgelerde toplam balık biyokütlesini etkileyen çevresel faktörlere odaklandı.
Çalışma sonuçlarına göre balıkların çoğalmasına fayda sağlayan en önemli faktörlerden biri biyoçeşitlilik oldu. Balık çeşitlerinin fazlalığı ve çevreyi kullanma konusundaki farklılıkları balık miktarını da artıran bir unsur oldu. Biiyoçeşitlilik ayrıca balık topluluklarının sıcaklık dalgalanmalarına karşı daha dirençli olmaları ile de ilişkilendirildi.