Uzunca bir süredir, ülkemizde düzenlenen Dünya Gıda Günü etkinliklerine ev sahipliği yapan Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Başkanı Necdet Buzbaş, bu yıl konuşmasında oldukça kapsamlı bir değerlendirme yaptı. Önemli noktalara işaret ettiği konuşmasından geniş bir bölümü haberimizde bulacaksınız. Konuşmanın ortasında bir de soru sordu: “Bir şeyleri değiştirmenin zamanı gelmedi mi?”. Gerçekten de bu yılın verilerine baktığımızda, küresel gıda ve tarım sistemlerinde bir şeyleri değiştirmenin zamanının geldiği hatta geçtiği bile söylenebilir. Her gece 870 milyon insan yatağına aç giriyorken, bizler halen bir şeyleri değiştirmek için çok az çaba sarf ediyoruz.
Toplantıya katılanların neredeyse tamamına yakını, Türkiye’nin bu alandaki çabaları ve başarıları üzerine hemfikirdiler. Son yıllarda tarım ve gıda alanındaki ilerlememiz herkesin dilinde. FAO Türkiye Temsilcisi Mustapha Sinaceur da buna dikkat çekenler arasında. Kendisiyle gerçekleştirdiğimiz sohbette Sinaceur, bir noktaya daha dikkat çekti; “Açlıkla mücadelede kamu – özel sektör iş birliği önemli!”.
Her yıl etkinliklerde çeşitli kurum, kişi ve kuruluşlara FAO Ödülü veriliyor. Bu yıl ödüle layık görülenler arasında Gıdahattı da vardı. Tarım, gıda, sağlık ve beslenme gibi konulardaki sorumlu yayıncılık anlayışımız nedeniyle verilen ödülü, Dünya Gıda Günü’nde almak bizim için oldukça anlamlı. Yayın hayatına başladığımızdan bu yana bizler de açlık ve yetersiz beslenme gibi kavramların kalkması konusunda “bir şeylerin değişmesi” gerektiğini, bilime ve objektif yayıncılığa dayanarak söylüyoruz.
TGDF’nin iki gün boyunca beyin fırtınası yaptığı Arama Konferansı da sonuçlarının bir kısmı itibariyle bu iki kavramla yakından ilgili. Konferansı sayfalarımıza taşıdık ve iki günü sizler için özetledik.
Yetersiz beslenmeyi ortadan kaldırmayı hedefleyen programlardan biri de Okul Sütü Uygulaması. Hükümet, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in de önerileriyle uygulamanın önümüzdeki iki yıl boyunca devamı yönünde karar aldı. Uygulamanın devamı yönündeki bu kararlılık takdire şayan. Sonuçlar, bizlere sağlıklı bir nesil olarak geri dönecek.
Bu sayımızda da yine dopdolu bir içerikle karşınızdayız ve hep öyle olmaya da devam edeceğiz.
Esen kalın…