Bingöl’deki bir hayvan işletmesinde bulunan sığırlarda, halk arasında Çiçek Hastalığı ya da Afrika Hastalığı olarak bilinen LSD hastalığı tespit edilmesi üzerine, önlem amaçlı 31 köyde karantina uygulaması başlatıldı.
Bingöl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, kentteki bir hayvan işletmesindeki sığırlarda, halk arasında çiçek hastalığı ya da Afrika Hastalığı olarak da bilinen sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı (Lumpy Skin Disease – LSD) tespit edildiği, bu nedenle merkeze bağlı 31 köyde karantina uygulamasının başlatıldığı belirtildi.
Tek bir işletmedeki sığırlarda görüldü
Açıklamada, şöyle denildi:
“13 Temmuz 2018 tarihinde Bingöl merkezdeki bir yetiştiricimize ait bir işletmede Sığırların Nodüler Ekzantemi (LSD) hastalığı tespit edildiğinden dolayı aşağıda ismi verilen mahalle ve köylere ikinci bir emre kadar kordon ve karantina işlemleri uygulanmaya başlanmıştır. Bu sebepten ötürü yetiştiricilerimizin hayvan alım satımlarında ve sevk işlemlerinde mağduriyet yaşamaması adına İl Müdürlüğümüzden bilgi almaları ve hastalığın önlenmesi amacıyla azami dikkat göstermeleri rica olunur.”
Açıklamaya göre karantina altına alınan köyler şöyle:
“Akdurmuş, Haziran, Aşağıçarşı, Aydınsu, Bahçelievler, Güveçli, Yeşilköy, Sancaklı, Küçüktekören, Çukurca, Alibir, Büyüktekören, Zeynep, Akpınar, Yukarıakpınar, Çiçekdere, Ormanardı, Sarıçiçek, Gözer, Kurudere, Topalan, Ağaçyolu, Çiçekyayla, Ardıçtepe, Aşağıakpınar, Düzyayla, Kaleönü, Ekinyolu, Üçyaka, Çeltiksuyu, Aşağıçarşı.”
Afrika Hastalığı nedir?
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkezi Birliği sitesindeki bilgilere göre, halk arasında “Afrika Hastalığı” olarak bilinen sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı (Lumpy Skin Disease) koyun keçi çiçeği virüsü ile çok yakın antijenik ilişkiye sahip capripox virüsüdür. Ülkemizde “ihbarı mecburi hastalıklar” kategorisindeki hastalıkta bulaşma; sivrisinek, kene ve sokucu sinekler aracılığıyla ve daha az olarak direkt temas ile olabiliyor. Patlamış deri lezyonları, tükürük, burun akıntısı, süt ve infekte hayvanın semeni ile de bulaşma gerçekleşir.
Virüsün sığırın vücuduna girmesinin ardından ilk bulgular 6-9. günlerde ortaya çıkmaya başlar. Hastalık yüksek ateş, iştahsızlık, deride tipik olarak görülen 0,5-7 cm çapında nodüller, salya, gözyaşı ve burun akıntısı şeklinde, mastitisin geliştiği durumlarda ise süt veriminde azalma, yavru atma ve %5-10 oranında ölüm ile sonuçlanabilmektedir.
İştahsızlık sebebiyle hızla şekillenen kilo kaybı yaşanabilirken, sağlıklı hayvanların %50’si hastalığı bulgu göstermeksizin atlatır. Bu sebeple, bulgu göstermemekten ölüme kadar değişen skalada klinik bulguların görülebileceği unutulmamalı.
Hastalığın direkt tedavisi yok. Korunmada sineklerle mücadele gerekli. Sağlıklı hayvanlarda aşılama, karantina ve kontrollü hayvan hareketleri hastalığın yayılmasını engelliyor. Hasta hayvanların itlaf edilmesi diğer hayvanlar için muhtemel bulaşma kaynağını ortadan kaldırıyor.
DHA