Paris’teki önemli bir hastane tarafından yapılan araştırmaya göre tütün, sigara içenlerin COVID-19’a yakalanmasını önlüyor olabilir.
Araştırma sonuçları, baskı öncesi haliyle yayınlandı. İncelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Araştırma ekibi, “Yaptığımız enine kesit çalışması, her gün sigara içen bireylerin semptomatik veya ağır bir SARS-CoV-2 enfeksiyonu geçirmesi ihtimalinin toplumun geneline kıyasla çok daha düşük olduğunu ortaya koydu” şeklindeki açıklamasıyla bilim camiasında büyük yankı uyandırdı.
Son dönemde birçok uzmanın, sigara kullananlar bireylerde hastalığın daha ağır seyrettiğini söylemesi nedeniyle bu araştırma sonuçları oldukça şaşırtıcı.
Sigara içmek kesinlikle önerilmiyor!
Toplumun sigara içmesini kesinlikle önermediklerini vurgulayan ekip, elde ettikleri sonuçlarla birlikte şu uyarıyı da yaptı:
“Sigara içmek ölümcül denecek kadar zararlı. Sigaranın zararları kesinlikle COVID-19’un olumsuz etkilerine tek başına ağır basıyor.”
Araştırmacılar, virüsten koruyan unsurun nikotin olduğunu düşündüklerini; virüs bulaştıktan sonra sigara dumanının akciğerlerdeki toksik etkisi nedeniyle daha ciddi koronavirüs belirtileri ortaya çıktığını söyledi.
Ancak araştırmadan elde edilen sonuç ekibe ilginç bir fikir verdi. Ekip, hastalara ve aktif çalışan sağlıkçılara nikotin bantları vererek, hasta olup olmayacaklarını test edecek. Bu çalışmanın da zaman kaybetmeden yapılacağı bilgisi paylaşıldı.
Bu sonuca nasıl ulaşıldı?
Araştırmacılar, Paris hastanesine yatmak zorunda kalan 350 COVID-19 hastasının ortalama yaşının 65 olduğunu ve yalnızca %4,4’ünün sigara içen kişiler olduğunu belirledi.
Evde tedavi olmasına müsade edilen, durumu daha hafif 130 hastanın ise ortalama yaşı 44’tü. Bu grubun da yalnızca %5,3’ü sigara içicisiydi.
Bu oranları, toplum geneli sigara tiryakilerinin sayısıyla kıyaslayınca ilginç sonuçlar ortaya çıktı. 44 ile 53 yaş arası nüfusun %40’ının, 65 ile 75 yaş arası nüfusun ise %9-11’inin sigara içtiği belirlendi. Enfekte olan (veya enfekte olmanın neticesinde hastanelik olacak derecede ağır belirtiler gösteren) kişiler arasındaki sigara içenlerin oranı ise çok daha düşüktü.
Sigara içenlerin hasta olma oranı neden daha düşük?
Dünyaca ünlü Fransız Nörobiyoloji Uzmanı Jean-Pierre Changeux, The Guardian’a yaptığı açıklamada, sigarada bulunan nikotinin, koronavirüsün hücrelere girmesini engelliyor olabileceğini söyledi.
Elde edilen sonuçlar, Mart ayı sonunda New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan bir çalışmayı da teyit ediyor. Bu çalışmada da Çin’deki sigara tiryakisi oranının %28 olduğu, ancak virüsün enfekte ettiği her 1.000 kişiden %12,6’sının sigara tiryakisi olduğu ifade ediliyordu.
Not: Haberde yer alan bilgi ve görüşler, kaynağı verilen araştırmaya ve araştırmacılara aittir. Bu yazı yalnızca bilgilendirme amaçlıdır.